Ghid. Participarea civică în procesul bugetar

Tipărește
Data publicării: Joi, 19 Octombrie 2023
Accesări: 957

Participarea este unul din elementele de bază ale culturii guvernării deschise , care promovează principiul transparenței, integrității, responsabilității și participării pentru asigurarea democrației și creșterii incluzive. Acest concept se bazează pe ideea că cetățenii trebuie să aibă acces la informații publice, să le înțeleagă și să contribuie la procesul decizional, precum și să monitorizeze și să evalueze deciziile și acțiunile autorităților.

Acest ghid se adresează organizațiilor societății civile și tuturor cetățenilor activi civic, care sunt interesați de procesul bugetar și modul cum sunt cheltuiți banii publici, atât la nivel local, cât și la nivel central. Ghidul are drept scop de a oferi o incursiune detaliată asupra modului de analiză a cheltuielilor bugetare. Aceasta demarează cu un capitol dedicat conceptelor de bază privind participarea civică în procesul bugetar, după care, în celelalte 4 capitole, se concentrează pe diferite domenii de aplicare: agenda de europenizare, social, al justiției și economic. Finalmente, Ghidul urmărește consolidarea cunoștințelor și capacităților societății civile necesare pentru implicarea lor activă în procesul bugetar și pentru a coopera cu actorii relevanți, inclusiv autoritățile locale și cele centrale, pentru a formula și promova  necesitățile comunității și cetățenilor.

Descarcă ghidul    Скачать руководство


Acest ghid a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert” (FES). Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, care este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”. Conținutul ghidului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert” (FES).

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: