Profilul demografic al UTA Găgăuzia

Tipărește
Data publicării: Luni, 20 Martie 2023
Accesări: 1358

Potrivit datelor BNS, la începutul anului 2022, populația UTA Găgăuzia era de 121,7 mii de locuitori, inclusiv 49,4 mii de locuitori din mediul urban și 72,3 mii de locuitori din mediul rural. Începând cu anul 2018, se constată o scădere a populației din cauza excesului numărului de decese față de numărul de nașteri. În 2021, sporul natural negativ a constituit 3,9‰. Ponderea populației în vârstă de 60 de ani și peste este de 24%. Comparativ cu 2014, acest indicator a crescut cu 6 puncte procentuale, ceea ce arată un proces accelerat de îmbătrânire demografică.

În pofida faptului că UTA Găgăuzia are o rată totală a fertilității mai mare decât în țară în ansamblu  ̶  1,85 născuți-vii la o femeie de vârstă reproductivă, acest indicator este în scădere treptată, la fel ca și numărul anual de nașteri. Astfel, în 2014 s-au născut 1,9 mii de copii, iar în 2021 – doar 1,5 mii. În viitor, această tendință se va intensifica, deoarece în vârsta reproductivă vor intra generații mai puțin numeroase. În același timp, atitudinile reproductive ale populației sunt mai ridicate decât în restul țării. Peste 70% dintre cei intervievați consideră că numărul ideal de copii într-o familie este de „trei sau mai mulți”; în zonele rurale, majoritatea covârșitoare are această opinie (peste 80%), iar în mediul urban, ponderea este ceva mai scăzută (57%). Numărul mediu de copii pe care populația de vârstă reproductivă intenționează să îl aibă este de 2,67 copii, adică semnificativ mai mare decât nivelul necesar pentru reproducerea populației (2,1).

Rezultatele studiului au arătat că în UTA Găgăuzia nu se acordă suficientă atenție planificării familiale. Conform datelor obținute, utilizarea metodelor de contracepție este la un nivel foarte scăzut. Din numărul total de femei intervievate de vârstă reproductivă (15-49 de ani), care nu erau însărcinate la momentul sondajului și nu încercau să rămână însărcinate, doar 22,1% au declarat că folosesc cel puțin o metodă de contracepție, în timp ce 42,0% au declarat că nu folosesc nicio metodă. În același timp, s-a constatat o rată ridicată a refuzurilor de a răspunde la această întrebare: 35,9% dintre respondente fie au refuzat să răspundă, fie nu au putut da un răspuns. Acest lucru sugerează că populația nu este suficient de informată despre astfel de concepte precum „sănătatea reproductivă” și „drepturile reproductive”.

Regiunile sudice ale Republicii Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia, se evidențiază în mod tradițional prin rate mai ridicate ale mortalității și o speranță de viață mai mică. Trebuie de menționat că în anii dinaintea pandemiei Covid-19 situația s-a îmbunătățit ușor. Creșterea mortalității cauzată de pandemie a afectat populația cu vârste cuprinse între 50-64 de ani și 65 de ani și peste, bărbați și femei deopotrivă.

Datele privind autoevaluarea stării de sănătate arată că majoritatea populației în vârstă aptă de muncă își apreciază pozitiv starea sănătății, ca fiind „foarte bună”, „bună” sau „satisfăcătoare”. În rândul populației cu vârsta de 65 de ani și peste, 61,1% și-au evaluat starea de sănătate ca fiind „satisfăcătoare” și 24,5% ca fiind „proastă sau foarte proastă”, fără diferențe semnificative în funcție de sex. Aceasta înseamnă că unul din patru rezidenți în vârstă de 65 de ani și peste are posibilități limitate de a îmbătrâni într-un mod activ și sănătos. În același timp, proporția persoanelor vârstnice care își apreciază starea de sănătate ca fiind „foarte bună” sau „bună” este mai mare în mediul rural (17,8%) decât în mediul urban (9,2%).

Descarcă studiul     Descarcă infograficul    Скачать исследование


Analiza a fost elaborată în baza datelor revizuite ale populației și migrației la nivel territorial estimate de către Biroul Național de Statistică în anul 2022 și datelor Studiul Generații și Gen (GGS), care este primul și cel mai complex studiu demografic longitudinal, desfășurat până în prezent în peste 24 de țări ale lumii. GGS este parte a programului internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI). Programul Generații și Gen este implementat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Biroul Național de Statistică, Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI). Desfășurarea programului este posibilă grație suportului financiar oferit de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Fondului Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și UNFPA. Concluziile acestui studiu au menirea de a furniza autorităților locale din Republica Moldova date dezagregate despre schimbările demografice din Republica Moldova, astfel ca autoritățile să elaboreze politici demografice centrate pe oameni și ajustate la necesitățile reale ale acestora. Totodată, concluziile acestei analize vor fi utilizate de către autorități pentru a identifica măsuri de transformare a crizei demografice într-o oportunitate, pentru a susține dezvoltarea țării și a promova reziliența demografică în Moldova. Vedeți în acest infografic cele mai importante concluzii realizate în baza Profilului demografic al UTA Găgăuzia.

Acest document a fost elaborat cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) și nu prezintă în mod necesar punctul de vedere al UNFPA Moldova, SDC, MMPS sau oricărei dintre organizațiile afiliate.

Tags: Natalia Chitii

test

Website test
Tipărește

Accesează aplicațiile de monitorizare

app61
Aplicația de monitorizare a  agendei de reforme prioritare a  Guvernului și Parlamentului
aplicat6
aplicat611ro
app7
Clasamentul performanțelor  Bancare din Republica Moldova
rap eu ro
app8
Impactul dinamicii populației asupra economiei NTA
aplicat81

Implicare

scoala ro

lapunct ro

budget ro

Dvs. folosiți componenta de ADS Blocker.
Noi nu folosim elemente de publicitate, doar prezentăm produsele proprii sau a donatorilor care promovează unele proiecte.
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: