Reziliența relațiilor economice între Republica Moldova și Uniunea Europeană în fața șocurilor

Print
Publishing date: Wednesday, 08 May 2024
Views: 342

În acest articol, relatăm despre importanța vectorului european pentru dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, precum și despre rezistența remarcabilă pe care au manifestat-o relațiile noastre economice cu Uniunea Europeană, în pofida persistenței crizei regionale de securitate. Actualmente, Uniunea Europeană reprezintă nu doar principalul partener comercial al Republicii Moldova, ci și sursa primară de investiții directe în economia moldovenească. Mai mult, atât exportul Moldovei în UE, cât și investițiile și remiterile primite din UE în anul 2023 au înregistrat creșteri, chiar dacă fluxurile economice cu alte țări s-au redus. De asemenea, Uniunea Europeană, pe parcursul anului 2023, a continuat să-i ofere Republicii Moldova suport financiar sub formă de împrumuturi și granturi pentru proiecte de modernizare și reformare, dar și în sprijinul populației vulnerabile.

Comerțul exterior

Comerțul cu bunuri

Crearea, în 2014, a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) între Republica Moldova și Uniunea Europeană a impulsionat exporturile Republicii Moldova în UE. Astfel, în pofida persistenței crizei regionale de securitate și a creșterii economice care a eșuat în raport cu așteptările, majorarea exporturilor în UE a continuat și în anul 2023, chiar dacă celelalte destinații au înregistrat scăderi (Figura 1). 

           

Actualmente, circa două treimi din exporturile de bunuri din Moldova se îndreaptă spre țările Uniunii Europene – 65% în anul 2023. Impulsionarea exportului a contribuit la reducerea deficitului comercial al Republicii Moldova cu UE (de la 14% din PIB în 2013 până la 9% în 2023) (Figura 2).

Cu toate efectele benefice pe care le-a avut ZLSAC asupra exporturilor de bunuri din Republica Moldova, potențialul acesteia rămâne sub-utilizat. Una din principalele vulnerabilități ale comerțului exterior al Republicii Moldova – dependența excesivă de un număr redus de piețe – nu a fost depășită nici în 2023 și continuă să influențeze evoluția exportului moldovenesc de bunuri. Dacă înainte de anul 2006 exportul Moldovei era excesiv de concentrat pe Federația Rusă cu ponderi ce depășeau 30%, atunci actualmente rolul de principală piață de desfacere îi revine României, spre care în anul 2023 au fost direcționate 35% din exportul de bunuri (Figura 3). În cadrul exporturilor Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, România absoarbe mai mult de jumătate din exportul destinat UE, iar peste 80% din exportul de bunuri spre UE este direcționat către doar cinci țări (România, Italia, Germania, Cehia, Polonia), fără îmbunătățiri semnificative din 2014 încoace. Din contra, în ultimii ani exportul de bunuri a devenit mai puțin diversificat din perspectiva geografică, ponderea României crescând în continuare. Aceasta înseamnă că mai rămân rezerve pentru valorificarea deplină a oportunităților de acces pe piața UE.

Accesați mai multe date și informații din articolul integral disponibil mai jos:

Descarcă articolul 


Acest comentariu a fost realizat cu suportul organizației NED.

Tags: Natalia Chitii

test

Website: test
Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: