MACRO „Moldova în 2018: investiții pentru oameni și binele public”

Print
MACRO 2018  „Moldova în 2018: investiții pentru oameni și binele public” MACRO 2018 „Moldova în 2018: investiții pentru oameni și binele public”
Publishing date: Tuesday, 23 October 2018
Views: 3519

Pentru al șalea an consecutiv, în cadrul conferinței economice internaționale „MACRO”, Centrul Analitic Independent Expert-Grup în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova au lansat Raportul de Stare a Țării 2018 - o radiografie cuprinzătoare a situației economice și sociale din țară. Evenimentul a avut loc pe 19 octombrie și a reunit 11 vorbitori pentru a discuta rolul investițiilor pentru economiile în tranziție și cum ar putea acestea contribui la bunăstarea oamenilor și binele public?

La eveniment au fost peste 120 de participanți, printre care și lideri și decidenți politici, reprezentanți ai APL și sectorului privat, experți locali și străini, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și mediului academic din Moldova.

LSD 6113

Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup a prezentat principalele mesaje din Raportul de Stare a Țării 2018 în deschiderea Conferinței MACRO 2018, menționând că „stabilitatea și creșterea economică de suprafață din Republica Moldova nu este una sustenabilă și ascunde pericole post-electorale. Republica Moldova trebuie să „de-off-shorizeze” investițiile, în special, în privatizarea activelor de stat”, a mai adăugat expertul. „La suprafață vedem o stabilizare a situației economice a Republicii Moldova, cu o creștere de 4-5 la sută a PIB. Dar în ce măsură această stabilizare este durabilă și calitativă? Din punctul nostru de vedere, creșterea economică este relativ slabă și nesustenabilă. Republica Moldova are nevoie de o creștere de 7-8 la sută anual pentru ajunge la nivelul tendințelor de creștere din țările Europei Centrale și de Est”.

Vezi mesajele-cheie ale Raportului de Stare a Țării 2018

Panelul 1: Panelul 1: Rolul investițiilor pentru economiile în tranziție: lecții din trecut și oportunitățile pentru viitor

panel 1

Vorbitori: Valeriu PROHNIȚCHI, Expert-Grup, Vasile VULPE, Șef al direcției politici economice și mediul de afaceri, Ministerul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova, Rodica VERBENIUC, Director, Agenția de Investiții, Viorel FURDUI, Director executiv al Congresului Autorităților Publice Locale din Republica Moldova, Woldemar WALTER, Coordonator de proiect, German Economic Team Moldova

Valeriu Prohnitchi, director de program Expert-Grup „Republica Moldova nu investește suficient, iar pentru a recupera decalajul cu țările din regiune este necesar un efort major în acest sens. Investițiile se fac de fapt din resursele proprii ale companiilor și nu din credite bancare – este un model firesc pentru țările la etapa timpurie a tranziției, etapă care și-a epuizat potențialul, și în continuare acest model nu va mai fi durabil. Doar 20 la sută din investițiile din Republica Moldova merg către agricultură și industrie, adică către sectoarele care produc. Alte 20 la sută sunt orientate către domeniul construcțiilor, domeniu care nu aduce practic plusvaloare economică. Republica Moldova nu doar are nevoie de mai multe investiții străine, dar are nevoie și de mai mulți investitori”.

„Republica Moldova nu și-a revenit din stagnarea de după anul 2010, iar în anii 2015-2016 investițiile au scăzut cu 20 la sută, în unele raionale – chiar cu 70-80 la sută, devenind practic colapsuri investiționale. Sunt și tendințe structurale care bucură. Agricultura a început să atragă mai multe investiții, doar că există semnale că acest lucru ar putea duce la o agricultură industrială, ceea ce ar împiedica valorificarea potențialului Republicii Moldova, care are nevoie de o agricultură de nișă, ecologică care să valorifice și potențialul uman”.

Vasile Vulpe, șef de direcție la Ministerul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova „Autoritățile Republicii Moldova au depus eforturi importante pentru crearea unui mediu de afaceri atractiv și a atrage investiții private interne și externe. Republica Moldova a înregistrat creșteri în jur de 5 la sută anual, cu perioade mai bune sau altele de criză. Printre provocările cele mai importante care stau în calea investițiilor este sistemul educațional care nu este racordat la necesitățile pieței muncii; accesul la finanțare cu accent pe reforme care ar aduce competiție între bănci și ar micșorare riscurile pentru creditori; infrastructura precară, cu accent pe necesitatea de investiții în drumuri; crearea unui mediu de afaceri atractiv care să ofere stabilitate, predictibilitate și încredere pentru cel care dezvoltă afaceri”, a conchis Vasile Vulpe.

Rodica Verbeniuc, directoarea Agenției de Investiții „Republica Moldova trebuie să fie deschisă spre noi piețe și noi industrii. O oportunitate relevantă pentru Republica Moldova este turismul, domeniul care de rând cu TIC, investițiile în agricultură și industrie, pot atrage investiții importante în Republica Moldova. Turismul la nivel global este pe locul trei ca industrie cu cel mai mare ritm de dezvoltare în regiune. Fiecare 30 de turiști noi duce la crearea unui loc de muncă. 30 la sută din serviciile globale constituție veniturile din turism. În anul 2013 Republica Moldova era în lista țărilor nerecomandate țări pentru a fi vizitate, iar zilele trecute publicația Insider a recomandat Republica Moldova printre primele cinci destinații de vizitat”, mai spune Rodica Verbeniuc.

Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) din Republica Moldova „Politizarea distribuirii fondurilor investiționale existente la nivel central și acordarea acestora după anumite criterii de obediență și afiliere politică aduce un mare dezavantaj climatului investițional și climatului de afaceri din Republica Moldova. După mine, cheia succesului în atragerea investițiilor este decentralizarea administrației publice, un format în care autoritățile locale să aibă independența financiară și susținerea în atragerea investițiilor din partea autorităților centrale. A venit timpul ca vocea administrației locale să fie prezentă în discuțiile legate de dezvoltarea economică a Republica Moldova. Trebuie să găsim un format de discuție permanent, care acum nu există. Altfel riscăm să rămânem la veșnica problema – strategii și intenții bune, în timp ce punerea acestora în practică să șchiopăteze”, mai spune Viorel Furdui.

Woldemar Walter, coordonat de proiect în cadrul German Economic Team Moldova a prezentat impactul investițiilor străine directe asupra economiei Moldovei, populației și Guvernului.

Prezentările pot fi accesate mai jos.

Valeriu Prohnițchi Vasile Vulpe  Woldemar Walter

Panelul 2: Cum pot investițiile private să contribuie la binele public și bunăstarea oamenilor?

LSD 6822 Copy

Vorbitori: Ana GROZA, Director executiv, Asociația Investitorilor Străini, Vladislav CAMINSCHI, Director executiv, Confederația Națională a Patronatelor din Moldova, Roger GLADEI, Managing partner, Gladei & Partners Legal Consultans, Ion Tornea, director adjunct al ZEL „Bălți”, Valentina STRATAN, Deputat, Parlamentul Republicii Moldova, Anette SCOPETTA, Director adjunct, Centrul european pentru politici și cercetare în domeniul protecției sociale

Ana Groza, Director executiv al Asociației Investitorilor Străini a prezentat în cadrul conferinței oportunitățile și obstacolele pentru investițile străine directe, dar și rolul asociațiilor de business în îmbunătățirea climatului investițional.

Vladislav Caminschi, Director executiv, Confederația Națională a Patronatelor din Moldova a adus discuție în cadrul prezentării impactul asupra dezvoltăii țării a celor mai recente initiative legislative și reforme care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional.

Roger Gladei, Managing partner, Gladei & Partners Legal Consultans „Învățământul dual din Republica Moldova este în creștere în ultimii ani. Este sistemul în care instituțiile de învățământ cooperează cu întreprinderile. Cifrele arată că rata de angajare este mai mare atunci când patronul participă la educația propriului personal. Un alt avantaj este reducerea presiunii asupra statului. În prezent există deja 70 de întreprinderi care participă în acest proiect. Crește și numărul meseriilor care sunt implicate în acest proces, dar și numărul de persoane implicate. Protecția juridică și a drepturilor fundamentale a cetățeanului este factor important pentru decizia de a investi sau nu într-o anumită țară. Trebuie să existe soluții pentru ca procurorii, judecătorii sau anchetatorii trebuie să poată fi trași la răspundere pentru deciziile abuzive”.

Ion Tornea, directorul adjunct al Zonei Economice Libere Bălți „Ne dorim investiții calitative. Criticii Zonelor Economice Libere, ZEL, spun că se folosește forță de muncă ieftină, că nu se aduce prea multă valoare adăugată. Am pornit de foarte jos, după dezastrul din anii 90 și ridicăm industria de la zero, nu putem sări imediat la o clasă superioară. ZEL Bălți în 9 luni a avut o creștere de 50 la sută a numărului de angajați, o creștere de 50 la sută a producției industriale și 24 la sută creștere a investițiilor. Taxele și impozitele achitate la stat – în 9 luni 716 milioane lei, 1 miliard până la sfârșitul anului. Către finele anului 2019 vor fi 15 mii angajați, iar volumul producției se va dubla – de la 4 mlrd la 8 mlrd lei”.

Anette Scopetta, directorul adjunct al Centrului european pentru politică și cercetare în domeniul protecției sociale „Aici, în Republica Moldova, este mult de muncă. Trebuie să existe pachete sociale mai atractive și salarii mai înalte din care să se poată trăi. Țările care au investit în capitalul uman sunt mai reziliente, mai rezistente în fața crizelor, le pot depăși mai ușor și se dezvoltă mai bine. Foarte importante sunt și drepturile și libertățile democratice fundamentale, care trebuie să fie respectate. Colaborarea și parteneriatul social sunt esențiale pentru dezvoltarea țării. Există o responsabilitate comună a companiilor private, a instituțiilor statului, dar și a societății în general pentru a crea un climat social pozitiv pentru a avea o țară mai prosperă și mai sănătoasă”.

Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova „Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o serie de legi importante, inițiate de Guvern, pentru a îmbunătăți climatul de afaceri și a atrage investiții, pe de o parte, iar pe de altă parte de a oferi garanții sociale angajaților, dar și de a pregăti forța de muncă în conformitate cu necesitățile pieței muncii”. Printre legile cele mai importante Valentina Stratan a menționat moratoriul asupra controalelor inopinate, Legea cu privire la migrația forței de muncă, Legea cu privire la ocuparea forței de muncă și ajutoare de șomaj, Legea zilierilor adoptată cu multe discuții contradictorii, dar și o reformare importantă a sistemului de educație pentru a face față cerințelor pieței de muncă. „Trebuie să fie reformat și sistemul bugetar care are un sistem de plați învechit și nemotivant, iar salariul în domeniul public trebuie să devină unul motivant” a conchis Valentina Stratan.

Prezentările pot fi accesate aici:

Ana Groza  Vladislav Caminschi   Ion Tornea  Valentina Stratan

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: