Natalia Chitii

Natalia Chitii

test

Website URL: http://test

Peste 400 de elevi și studenți din Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni au participat, în ultimele două luni, la sesiunile de informare organizate de Banca Națională a Moldovei (BNM) în parteneriat cu Expert-Grup, care desfășoară în comun proiectul de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”. 

În cadrul întrunirilor, a fost testat nivelul de cunoaștere, în rândul tinerilor, a domeniului financiar-bancar. Una dintre concluzii relevă că aceștia posedă anumite cunoștințe teoretice, mai puțin însă competențe și aptitudini practice. Participanții au menționat că gestionarea banilor este cel mai important subiect referitor la finanțele personale și că ar dori să își dezvolte cunoștințele și aptitudinile financiare. Interacțiunea cu tinerii a relevat că aceștia cunosc, de exemplu, ce este inflația, însă nu conștientizează impactul acesteia asupra vieții cotidiene.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că banca centrală a Moldovei va depune eforturi sporite pentru a educa financiar societatea. „Educația financiară este o investiție în viitorul societății, de aceea optăm pentru consolidarea și dezvoltarea educației financiare la nivelul întregii țări, astfel încât consumatorii să fie bine informați și protejați”, subliniază șeful băncii centrale.

La rândul său, Dumitru Pîntea, coordonator al proiectului din partea „Expert-Grup” spune că „există un interes sporit în rândul tinerilor de a afla cât mai multe despre sistemul financiar, inclusiv cine sunt participanții, ce produse aceștia oferă sau care este rolul instituțiilor de reglementare și supraveghere. Cu toate acestea, momentan nu prea există surse care să le transmită informațiile respective într-un mod cât mai simplu și prietenos”.

În continuare, proiectul „Învață! Dă sens banilor” trece la faza de elaborare a materialelor informative care să reflecte cele mai importante evenimente cu impact financiar semnificativ în viața unui om,  explicate pe înțelesul tuturor. Proiectul a fost lansat la sfârșitul lunii martie curent, cu scopul de a spori în rândul tinerilor nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare, astfel încât, ajunși în fața unor situații, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri.

 

 

 

 

 

 

Accează pagina proiectului

The Independent Think-Tank Expert-Grup publishes the audit report regarding the financial statements for the year 31 december 2018 prepared in accordance with national accounting standards.

Audit report (en)

Centrul Analitic independent Expert-Grup anunță concurs pentru identificarea unei companii care va prelua sarcina de elaborare a siteului web pentru implementarea inițiativei „Informează, Abilitează și Acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” în corespundere cu termenii de referință anexați.

Site-ul proiectului, www.bugetulmeu.md este parte a strategiei de comunicare (disponibilă la solicitare), care își propune să crească nivelul de informare și conștientizare a publicului țintă, dar și a publicului larg privind necesitatea eficientizării procesului bugetar la nivel național și local, prin asumarea unui rol mai activ în consultările cu APL, elaborarea, monitorizarea politicilor și bugetelor publice locale.

Siteul web elaborat va fi dedicat bugetelor participative în care vor fi încărcate toate materialele proiectului. Site-ul va servi, de asemenea, ca o platformă pentru cunoaștere și învățare pentru beneficiarii proiectului și pentru toți actorii interesat. Aceasta înseamnă că va fi principala sursă de informare în care membrii coalițiilor locale își vor împărtăși experiențele și lecțiile învățate prin implementarea instrumentelor de proiect și vor servi drept forum pentru discuții / dezbateri pe teme legate de bugetarea participativă la nivel local. Site-ul web va fi dezvoltat la începutul proiectului și va fi gestionat de partenerul principal de implementare.

Site-ul va răspunde următoarelor obiective:

 •        Creșterea nivelului de informare și conștientizare în rândul populației și al societății civile locale a procesului bugetar și a bugetării participative prin intermediul instrumentelor și produselor de comunicare (platforma de audieri publice, analize, coaliții, toolkit-uri, instruiri etc);
 • Îmbunătățirea percepției asupra bugetării participative și creșterea gradului de înțelegere a impactului acestui proces asupra comunității, prin intermediul instrumentelor și produselor de comunicare (platforma de audieri publice, analize, coaliții, toolkit-uri, instruiri, etc;
 • Asigurarea vizibilității la nivel local și național a rezultatelor și produselor proiectului, realizând Planul de Acțiuni al Strategiei de Comunicare. 

Cerințe înaintate candidaților și procedura de aplicare

În mod ideal, compania trebuie să întrunească următoarele criterii:

 • Cel puțin 3 ani de experiență în dezvoltarea siteurilor web cu funcționalitate similară;
 • Capacitatea de lucru în echipă și de îndeplinire a sarcinilor în termenii stabiliți;
 • Experiența anterioară de lucru în proiecte finanțate de UE sau de alți parteneri internaționali de dezvoltare va fi considerată un avantaj.

Companiile interesate sunt invitate să prezinte ofertele tehnice și comerciale care vor conține următoarele:

 • O scurtă descriere a organizației (1-2 pagini);
 • Certificatul de înregistrare al companiei;
 • Portofoliul clienților;
 • Portofoliul companiei care descrie experiența acesteia în domeniu și a serviciilor similare prestate;
 • În mod explicit se vor prezenta persoanele angajate în următoarele funcții cheie: Manager de Proiect; Șef echipă programare; Designer;
 • Oferta comercială. Oferta trebuie depusă la cota TVA zero. Expert-Grup va furniza în acest sens toate documentele de suport necesare;
 • Alte documente sau recomandări relevante.

Ofertele vor transmise prin email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. până la data de 25 iunie 2019, ora 19:00.

Toate întrebările de clarificare pot fi adresate prin email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (persoana de contact: Simion Ciochină, ofițer de comunicare IPRE).

Termeni de referință

Interconectarea pe gaze naturale cu România constituie o prioritate majoră pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Finalizarea segmentului de conductă Iași-Ungheni în anul 2014 a confirmat faptul că un asemenea obiectiv energetic este nu doar dezirabil, ci și realizabil. Finalizarea părții birocratice pentru construcția segmentului Ungheni-Chișinău pe 2 mai 2019 a permis demararea propriu-zisă a construcției. Gestionarea corectă a aspectelor investiționale, tehnice (de desfășurare a achizițiilor publice) și chiar (geo)politice poate avea un rol determinant asupra materializării complete a rețelei de transport de gaze naturale din România spre Chișinău, susțin experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Expert-Forum și a comunității Watchdog.md în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind perspectivele până și după 2020 ale gazoductului Ungheni-Chișinău.

Denis Cenușă, expert în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” este de părere că „din punct de vedere politic, autoritățile moldovenești sunt obligate să prioritizeze aducerea conductei până la Chișinău, unde este cea mai mare cerere de energie. Volatilitatea contextului regional nu permite nicio pauză sau amânare pe motive de natură politică și impune operativitate în găsirea soluțiilor pentru barierele tehnice, în limitele cadrului legal național”. Expertul mai menționează că „este necesară protejarea operațiunilor de construcție ale companiei române Transgaz SA, atât în România cât și în Moldova, de efectele politicilor bugetar-fiscale ale autorităților române, care pot afecta bugetele alocate pentru construcție. Totodată, este prioritară și cooptarea resurselor europene disponibile pentru a facilita operațiunile de construcție. În niciun caz, compania română nu trebuie să primească un tratament exclusivist contrar legislației moldovenești în domeniul achizițiilor publice, protecției mediului înconjurător etc.”.

Ana Otilia Nuțu, expert în energie în cadrul Expert-Forum a reiterat importanța funcționalității, transparenței și a unei concurențe corecte în sectorul gazelor, după finalizarea infrastructurii. „Până la finalizarea proiectului trebuie elaborate reglementările necesare pentru o concurență reală în sectorul gazelor și aplicarea completă a Pachetului Energetic Trei. Atât pentru intrarea furnizorilor români și ucraineni în piața moldovenească de gaze, cât și pentru folosirea infrastructurii de gaze din Ucraina (de pildă, capacitățile de înmagazinare) este esențial ca în regiune (Moldova, Ucraina și România) să se aplice fără excepții regulile pieței energetice europene unice”.

Un alt aspect al interconectării discutate în cadrul evenimentului ține de privatizarea companiei „Vestmoldtransgaz”.  Sergiu Tofilat, expert în energetică în cadru comunității Watchdog.md consideră că „prin transmiterea angajamentului de construcție a gazoductului către România, Guvernul moldovenesc a evitat un mecanism nou de „condiționalitate energetică”, cu reforme ale căror implementare prevedea monitorizarea din partea BERD și BEI. Argumentul oficial al autorităților este însă că, pe de o parte, privatizarea constituie o oportunitate de a scuti statul de împrumuturi, iar, pe de altă parte, aceasta poate canaliza investițiile străine spre alte necesități, precum sporirea eficienței energetice”. Expertul mai susține că deși întreprinderea română Transgaz care a preluat Vestmoltrasngaz nu dispune de independență exhaustivă față de sectorul public, fiind o companie de stat, această tranzacție are avantajul de a exclude controlul autorităților de la Chișinău „conducta Ungheni-Chișinău nu va aparține nici Moldovagaz, nici autorităților de la Chișinău, și astfel se evită riscul că, de pildă, Gazprom va încerca să obțină controlul asupra acestei conducte în contul datoriei istorice pentru gazele naturale neplătite”. De asemenea, expertul s-a referit la riscurile legate de producția de criptovalută în regiunea trasnistreană „ce poate mări datoria la gaze naturale ale MoldovaGaz față de Gazprom, care depășește 7 miliarde USD, și în proporție de peste 90% rezultă din neachitarea gazului de către regiunea separatistă.

La finalul evenimentului, experții au venit cu o serie de recomandări către autorități, printre care și crearea unui platforme online pentru monitorizarea gradului de realizare a construcției conductei de gaze pe teritoriul României și Moldovei, accelerarea separării efective a producătorului de furnizor și configurarea unei piețe de gaze prin completarea cadrului legal secundar. În mod prioritar, autoritățile trebuie să aplice integral principiile Pachetului Trei și să consolideze eforturi strategia în relația cu Ucraina pentru prevenirea și gestionarea unor eventuale crize în domeniul energetic.

Contacte pentru mass-media: Natalia Chitii, specialist în comunicare, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel.: 022 929 994.

Descarcă publicația 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Reconectați Republica Moldova: Cum să aducem gaz natural în conducta Iași-Ungheni”, implementat de către Centrul Analitic Independent "Expert-Grup", împreună cu Asociația Expert-Forum (București), cu sprijinul financiar oferit de Ambasada Olandei de la Chișinău. 

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) lansează un nou apel de participare în cadrul concursului de eseuri „Youth Essay Prize Competition” pe tematici ce țin de Acordurile de Asociere și ZLSAC dintre Moldova, Georgia, Ucraina și Uniunea Europeană. Apelul se adresează tinerilor cu vârsta până la 30 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, Ucrainei sau Georgiei.

Organizatorii concursului menționează obligativitatea elaborării eseurilor în limba engleză și calitatea lingvistică bună. Eseurile trebuie să fie analitice, argumentative, să conțină afirmații originale și să nu depășească 3000 de cuvinte. Este binevenit ca autorii să demonstreze cunoștințe aprofundate legate de Acordurile de Asociere și ZLSAC, obținute prin studii, cercetări sau experiență profesională. Cele mai bune eseuri, vor fi premiate cu câte 500 Euro fiecare.

Publicațiile trebuie expediate până pe 30 septembrie 2019 la adresa de email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Autorii trebuie, de asemenea, să indice țara/orașul lor de reședință și vârsta. 

Concursul este desfășurat în cadrul proiectului „Înțelegerea Acordurilor de Asociere și a Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) dintre UE și Ucraina, Moldova și Georgia”, realizat cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Proiectul este coordonat de Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) și realizat în parteneriat cu Institutul de Prognoză Economică și Consultanță Politică (IER) din Kiev, Centrul de consultanță Reformatics din Tbilisi și Centrul Analitic Independent Expert-Grup din Chișinău.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la adresa  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , sau la numărul de telefon: +373 22 92 99 94. Persoana de contact: Natalia Chitii, specialist în comunicare.

Consultați în link-ul alăturat rezultatele rundei precedente a concursului și lista publicațiilor 3DCFTAs mai jos.

Expert-Grup anunță extinderea termenului limită de aplicare la concursul pentru identificarea unui partener regional responsabil de regiunea transnistreană pentru implementarea proiectului „Informează, Abilitează și Acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Persoanele interesate să participe la concursul anunţat sunt rugate să acceseze termenii de referinţă, ghidul de aplicare şi formularul de buget anexaţi.

Dosarul trebuie trimis prin email la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  până la data de 20 iunie 2019, ora 18.00. Toate întrebările de clarificare pot fi adresate la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  (persoană de contact: Dumitru Budianschi, manager de proiect).

Ghidul de aplicare la programul de grant (ro)     Termeni de referință (ro)    Formular de buget 

Centrul Analitic Independent Expert-Grup anunță concurs pentru selectarea unei companii sau a unei persoane fizice pentru prestarea serviciilor de elaborare a hărții interactive pentru vizualizarea obiectelor de excavații miniere și colectarea sesizărilor de la cetățeni privind neregulile depistate.

Harta va fi elaborată în cadrul proiectului „Utilizarea resurselor naturale: îmbunătățirea evidenței și transparenței”. Scopul major al proiectului este contribuirea într-un mod efectiv la implementarea de către autorități a unor mecanisme și măsuri de evidență veridică și transparentă a exploatării substanțelor minerale utile larg răspândite.

Compania sau persoana selectată va fi responsabilă de elaborarea platformei digitale (hărții interactive) de vizualizare a locațiilor de excavații miniere (cariere) din Republica Moldova și instrumentelor de informare, consultare și sesizare a neregulilor depistate de către cetățeni.

Descrierea detaliată a sarcinii tehnice precum și criteriile de evaluare a ofertelor sunt disponibili în termnenii de referință anexați.

Pentru participare la concurs, companiile și persoanele fizice interesate vor transmite la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. următoarele:

 • CV-ul  ofertantului cu indicarea proiectelor similare implementate;
 • Oferta tehnică cu indicarea felului în care ofertantul vede implementarea hărții;
 • Oferta financiară.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 15 iunie 2019, ora 19.00.

Termeni de referință

The visa-free regime extended to Moldova in 2014 and to Ukraine and Georgia in 2017 has marked an important milestone in their relationships with the European Union. As a result, traveling to Europe has been eased and turned into an indispensable normality for citizens from the three countries, provided that they own biometric passports and follow the rules of stay. More than 2 million of Moldovans, representing more than 65% of the population, crossed the European borders more than 6 million times in 5 years. Out of 2 million Moldovans who enjoyed visa-free regime approx. 25% were youth between 26-35 years old. Over 300.000 Georgians or 8.1% of all citizens experienced the visa exemptions in the first 2 years of its implementation. In Ukraine, this number has reached 5.6% (2.5 million persons) out of 44 million citizens.

However, the freedom of circulation within the Schengen area for non-EU citizens is not a fixed commodity and rules have to be respected. The political and technical criteria need to be well in order to avoid a reversal of visa liberalization. But for such an eventuality to come, one or all three of the following circumstances should emerge.

National governments’ actions can create reaction

First of all, because the visa liberalization is not free-entry ticket, the benefiting countries should comply with the commitments of the Visa Liberalization Action Plans, which remain mandatory to this day.

Under the conditions of the new mechanism for visa suspension, established as a consequence of 2015 migration crises, the Commission performs annual assessments. Two reports of 2017 and 2018 assessing all visa-free regime-benefiting parties have already addressed the visa-free regime deviations in five Western Balkan states and the three Eastern Partnership states - Moldova, Ukraine and Georgia.

Public order and security, anti-corruption and migration irregularities dominate EU’s concerns in case of EaP country group. According to the latest 2018 report, Georgia appears to be the least problematic country at the level of policies conducted by the state. Ukraine and Moldova received a bigger portion of criticism. Besides the need to strengthen anti-corruption policies, EU objects to Ukraine’s controversial asset declaration scheme imposed on civil society. The major discontent with Moldova consists of the continuously failing investigation of USD 1 billion banking fraud that drained 15% of country’s GDP between 2012-2016.

Even if these issues are negative, they contain a less direct danger to the visa-free regime, contrary to what some opposition politicians claim. However, these pending shortcomings are damaging EU’s confidence in how these countries implement the strategic commitments within the Association Agreements.

Citizens’ irregularities hit hard

The irregularities committed by the nationals of the three countries form the second critical element that strain visa-free relations with EU. The existing statistics (see Table 1 in pdf version available below) show increasing numbers of illegal stays by Moldovan and Ukrainian citizens, whereas for Georgia the trend is more stable.

Generally speaking, the existing data illustrate rather small numbers of abuses per capita for each of the three countries (Table 1). The most significant numbers are for illegal stays by Moldovans and asylum seekers among Georgians. Still what matters most is whether the figures of irregularities are increasing, which has been the case for Moldovan illegal stays and Georgian asylum seekers, and if that involves risks for the public order and security. The Ukrainian numbers on per capita basis are relatively low on all accounts.

Frequently, than observed from the Moldovan side, the visa regime by seeking asylum in Germany and other EU countries. The figures for Ukraine were also high immediately after the beginning of the war in Donbas and annexation of Crimea by Russia. Though the number has been declining since then, the topic of asylum seeking stays on the agenda. The percentage of asylum applications from Moldova grew by 3 times in 2017 compared to 2014.

Some visible attempts to limit illegal staying and asylum applications are reported from Georgia. More precisely, the Schengen countries are invited to rank Georgia as a ‘safe country’ aiming at cutting the asylum seeking, since for ‘safe’ countries there is a presumption that asylum is rejected.  Also, migration-related legislation in Georgia is toughened on abuses against legal migration, and the diaspora is urged to help through preventive communication with Georgian citizens[1]. The Moldovan and Ukrainian authorities seem to be more modest in their measures for dealing with these concerns.

Populism and fear of Eastern-linked crime

The third cause for concern lies in European sensitivities over criminal activities carried out by the Eastern nationals. Georgian and Ukrainian nationals appeared most frequently in the alerts emitted by the Schengen Information System. A smaller number refers to Moldova, though the real picture could be obscured by the dual Moldova-Romania citizenship of many Moldovan citizens.

Increasing publicity around cases of serious organized crime can inflame political debates inside the affected EU countries. Such a situation was recently witnessed in the Netherlands in April 2019 concerning criminal groups of Albanian origin. The Dutch legislators, mostly driven by the Eurosceptics, requested the re-introduction of visa for the Albanian citizens, but the Government ultimately rejected this appeal.

Various other EU countries, including Spain, Germany and Sweden, have raised the issue of growing criminal activity run by criminal groups from Georgia. The cases of illegal activities undertaken by the Moldovans and Ukrainians have a smaller level of exposure and respectively concern in the European capitals.

Conclusion

Without a strong engagement of the national governments of Moldova, Ukraine and Georgia, the visa liberalization could fall the victim of the abuses caused by the improper behavior at the level of individuals or of some specific non-state actors, such as organized crime. The concerns raised by the European partners require serious attention. Otherwise, these concerns can become weapons in the hands of Eurosceptic forces who gaining around 251 MPs[1] in the recent European elections may wish to instigate the suspension of the visa-free regimes.

Download the commentary

Donor: The European Union and the Konrad Adenauer Foundation (KAS)

Implementation period: 2019-2021

The general objective: Development of the Civil Society at the local level in the Republic of Moldova  which promotes and monitors the transparency and accountability of public institutions, including the implementation of the Moldova-EU Association Agreement.

Activities:

 • Grant Program
 • Development of studies, mapping of Civil Society Organizations;
 • Customized coaching, training, mentoring sessions for grant beneficiaries;
 • Organization of three major networking events addressed to Civil Society Organizations at the local level.

Project impact: Civil Society Organizations will be able to implement the principles of Good Governance in their work, will contribute to monitoring the transparency and accountability of public institutions, including the implementation of the EU-Moldova Association Agreement.

The Civil Society Development Project at the local level in the Republic of Moldova is implemented in partnership with the Foreign Policy Association (responsible for the Center Region); The Association for Participatory Democracy (South Region), the Expert-Grup Independent Think-Tank (North Region), and the Pro-Europa, European Center in Comrat (Gagauzia and Taraclia).

12345678910Next page
Page 1 of 85

Access the monitoring application

apl1 en
aplicat6en
apl2 en
aplicat71en
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en