Bugetul orașului Cimișlia pentru anul 2019

Print
Publishing date: Wednesday, 06 February 2019
Views: 3638

Veniturile la bugetul orașului Cimișlia provin din două surse: veniturile proprii și transferurile de la bugetul de stat. Din 27,4 milioane lei pe care primăria orașului planifică să le încaseze în anul 2019, 17,6 milioane lei sau 64% sunt transferuri de la bugetul de stat, restul fiind venituri proprii. Venitul total planificat de orașul Cimișlia pentru anul 2019, distribuit pe cap de locuitor reprezintă 2 228 lei.

Veniturile proprii ale primăriei Cimișlia se constituie din colectări ale impozitelor și alte taxe locale precum și din venituri de la efectuarea lucrărilor și prestarea serviciilor contra plată. În 2019, se prognozează venituri proprii în valoare de 9,8 milioane lei – în scădere cu 1% față de anul 2018. Dependența mai înaltă a bugetului primăriei de transferurile de bugetul de stat reduce din puterea de decizie a autorității locale. Peste 87% din toate transferurile sunt transferuri cu destinație specială.

imagine 1 Cimislia

Intenția inițială a autorităților centrale de a elimina dreptul de a activa pe bază de patentă în comerț, urma să aducă un prejudiciul la bugetul orașului Cimișlia de circa 250 mii lei. Deși, dreptul de a activa în bază de patentă a fost prelungit pentru un an, bugetul aprobat de consiliu nu a rectificat veniturile pentru a reflecta această modificare a legislației. Prelungirea dreptului de activitate în bază de patentă pentru cel puțin încă un an de zile, va impune revizuirea prognozei veniturilor pentru primărie în direcție pozitivă.

Pe partea de cheltuieli, categoria care consumă cea mai mare pondere din resurse este învățământul: peste 57% din bugetul total al primăriei – fonduri destinate pentru întreținerea celor 7 instituții preșcolare de învățământ. Bugetul instituțiilor preșcolare de învățământ are două surse de acoperire: transferurile de la bugetul de stat – 13,2 milioane lei și plata părintească – 1,2 milioane lei. Contribuția părinților este un adaos pentru alimentația copiilor și constituie 8,75 lei pentru fiecare zi. Celelalte resurse sunt utilizate pentru întreținerea instituțiilor și a personalului. Efectivul de personal în aceste 7 grădinițe este de 166 de unități, ceea ce prezintă peste 60% din totalul unităților angajate în instituțiile publice finanțate de la bugetul primăriei.

imagine 2 cimislia

Observăm că serviciile în domeniul economiei, reprezintă o pondere negativă în totalul cheltuielilor. Acest lucru se datorează profitului obținut de primărie din administrarea patrimoniului. Din realizarea bunurilor, a terenurilor și a construcțiilor nefolosite, primăria speră să colecteze venituri în jur de 3,5 milioane lei. Acestea vor fi folosite integral pentru servicii în domeniul economiei precum sistemele de irigare, dezvoltarea drumurilor și a parcurilor. 

imagine 3 Cimislia

Pentru anul 2019, mai sunt planificate câteva proiecte de investiții capitale, deși în sume foarte modeste. Aceste proiecte includ investiții în piața agroalimentară (800 mii lei), parcul industrial (500 mii lei), proiectarea hipodromului (120 mii lei), construcția poligonului pentru gunoi (500 mii lei) și scuarul copilăriei (800 mii lei).

Pentru reparația și întreținerea drumurilor, autoritățile vor aloca circa 1,6 milioane lei – o sumă care este mult prea mică pentru a ridica nivelul foarte jos a calității drumurilor din oraș. Iar pentru extinderea iluminării stradale, vor fi dedicate 510 mii lei.

imagine 4 Cimislia

imagine 5 Cimislia

Accesează nota 


Analiza a fost efectuată în cadrul proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă”, implementat de „Expert-Grup”, cu susținerea Ambasadei Olandei la București, în cadrul programului MATRA

Tags: Natalia Chitii

test

Website: test
Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What's your opinion about the measures that have been taken by Govern in order to manage the economic and social effects of COVID-19 pandemic (choose a maximum of 3)?

×

<

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: