Print this page

Principalele aspecte și tendințe ale Bugetului Public Național pentru 2018

sursa foto: sfin.ro sursa foto: sfin.ro
Publishing date: Thursday, 07 December 2017
Views: 5703

Nota „Principalele aspecte și tendințe ale Bugetului Public Național pentru 2018” conține o analiză succintă a principalelor tendințe la nivel de agregate și componente ale Bugetului Public Național, structurii veniturilor și răspunde la întrebarea în ce măsură proiectul de buget pe anul 2018 este unul electoral.

Principalele concluzii ale acesteia relevă faptul că proiectul de buget este fundamentat pe un pronostic economic mai rezervat decât cel inclus în CBTM 2018-2020, însă unul realist. Analiza evoluției cheltuielilor pe componentele BPN arată o tendință îngrijorătoare de diminuare a ponderii cheltuielilor Bugetelor Unităților Administrativ Teritoriale, de la circa 25% în 2015 la 22,3% în 2018. Această tendință ne sugerează faptul că strategia de descentralizare se realizează tardiv. De asemenea, sporirea ponderii BASS pe fundalul creșterii rapide a transferurilor de la Bugetul de Stat ridică mai multe semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea BASS. Totodată, analiza parametrilor agregați a proiectului BPN pentru 2018 nu relevă existența unor semne din care s-ar putea spune că este unul electoral.

Descarcă nota


soros logo

Prezentul document a fost elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public” finanțat de Fundația Soros-Moldova. Totodată, numai autorii sunt responsabili de afirmațiile din acest document, care nu sunt în mod necesar împărtășite de finanțator sau de persoanele care au făcut comentarii. Expert-Grup nu adoptă poziții colective.

Tags: Natalia Chitii

test

Website: test
FaLang translation system by Faboba