Achizițiile publice în cadrul școlilor profesionale din municipiul Chișinău: raport de evaluare și monitorizare

Print
sursa foto: kidsnews.ro sursa foto: kidsnews.ro
Publishing date: Wednesday, 28 December 2016
Views: 8872

Analiza procedurilor de achiziții publice din școlile profesionale municipale a scos în evidență un set de probleme, lacune și riscuri. Principalele probleme și lacune țin de cunoașterea joasă a cadrului normativ existent de către principalii executanți ai achizițiilor publice, ceea ce se reflectă în completarea dosarelor de achiziții analizate. În majoritatea cazurilor, în dosare nu sunt incluse un set de documente cheie care erau obligatorii pentru executanți, precum anunțurile de intenție, procesele-verbale de deschidere și/sau evaluare, declarațiile de imparțialitate. Din discuția cu responsabilii de achiziții, s-a constat că mulți dintre ei pur și simplu nu cunosc detaliat ce documente trebuie perfectate în cadrul achizițiilor publice.


Riscurile majore depistate țin, însă, de coluziunea agenților economici, precum și favorizare unora din ei de către agenția contractantă. Riscurile de coluziune au fost depistate, în special, la procurare serviciilor de alimentare de către Centrul de Excelență în Industria Ușoară și școala profesională nr. 7, unde participă și câștigă constant trei companii înrudite din punct de vedere juridic. De asemenea, au fost depistate cazuri când două companii înrudite au câștigat contracte de executare a lucrărilor, dar prețul ofertelor lor comerciale au coincis completamente cu prețul din deviz, iar alți competitori au fost descalificați (cazul școlii profesionale nr. 4).

Descarcă publicația 

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: