Notă analitică privind cheltuielile efectuate de Cancelaria de Stat

Print
Publishing date: Wednesday, 30 November 2016
Views: 11783

În ultimii ani, ponderea cheltuielilor Cancelariei de Stat în bugetul de stat s-a menținut la nivelul de 0,9% - 1,2%. În mare măsură, aceste cheltuieli revin instituțiilor din subordine, care realizează activități de suport sau prestează servicii Guvernului și, de obicei, sunt externalizate în țările OCDE. În același timp, ponderea cheltuielilor Aparatului central al Cancelariei de Stat - deținător al funcțiilor de bază ale „Centrului Guvernului”, în bugetul de stat este de 0,12%, cifră care depășește media de 0,05% caracteristică pentru țările OCDE, motivul fiind existența unor subdiviziuni din subordine care realizează funcții improprii „Centrului Guvernului”.

Aceeași situație se atestă pe parcursul anilor și în ponderea efectivului limită de personal al Cancelariei de Stat în efectivul limită de personal în administrația publică centrală, care constituie 7,4‰, ceea ce depășește limita maximă înregistrată în țările OCDE, cum ar fi Elveția cu 5,94‰. În urma modificărilor cadrului normativ din octombrie curent, ponderea efectivului limită s-a redus până la 5,3‰, însă această cifră ar putea crește odată cu reorganizarea întregului Guvern.

Recenta modificare a structurii Cancelariei de Stat și a efectivului-limită, cu scopul consolidării funcțiilor de coordonare a politicilor publice la nivel general și a politicilor orizontale, de conformitate juridică și management al documentelor și de suport administrativ pentru activitatea guvernului este un prim pas pentru a spori rolul de „Centru al Guvernului” al Cancelariei de Stat. Totuși, pentru raționalizarea și eficientizarea activității, concentrarea asupra funcțiilor de bază și optimizarea cheltuielilor publice gestionate, sunt necesare măsuri fundamentale de reformă instituțională care să includă și instituțiile din subordinea Cancelariei de Stat.

În ceea ce privește activitatea celor 8 întreprinderi aflate în gestiunea Cancelariei de Stat, autorul studiului atenționează asupra performanțelor reduse ale acestora, dar și a lipsei de investiții în procesul de producere, fapt ce duce la erodarea capacității și a competitivității acestora pe piață.

Citește publicația


soros logoPrezentul document a fost elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public” finanțat de Fundația Soros-Moldova. Totodată, numai autorii sunt responsabili de afirmațiile din acest document, care nu sunt în mod necesar împărtășite de finanțator sau de persoanele care au făcut comentarii. Expert-Grup nu adoptă poziții colective.

Tags: Natalia Chitii

test

Website: test
Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: