Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun

Foto: blackopssecurity.blogspot.com Foto: blackopssecurity.blogspot.com
Publishing date: Thursday, 11 February 2016
Views: 9069

Extras din comentariul: Cele mai importante 9 modificări propuse de Politica Fiscală 2016

*

Publicarea Politicii Bugetar Fiscale pentru 2016 a avut loc cu mari întârzieri, ceea ce nu a permis o discuție mai amplă pentru îmbunătățirea propunerilor. De asemenea, unele propuneri nu sunt suficient de bine fundamentate, chiar dacă intențiile și obiectivele rezultă din problemele existente în lupta cu evaziunea fiscală. Există și propuneri care pur și simplu nu servesc interesul public, cum ar fi modificările la accizele pe țigări.

În 2015, accizele la țigările cu filtru au fost de 200 lei per 1000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru -  50 lei per 1000 de țigarete. În conformitate cu propunerea pentru anul 2016, au fost propuse pentru cele cu filtru 220 lei pe partea fixă și respectiv 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru - 60 lei per 1000 de bucăți.

În primul rând, se observă că autoritățile consideră în continuare că țigările fără filtru sunt un produs de primă necesitate și prin urmare, trebuie să mențină prețuri accesibile. Este evident că acest lucru contravine politicilor de combatere a fumatului, prin diminuarea accesului prin preț la acestea. De asemenea, în conformitate cu obligațiile Republicii Moldova față de UE, se prevede ca până în 2025 valoarea accizelor per 1000 de țigarete să ajungă la 90 de EUR. Însă, putem constata că Guvernul nu intenționează să implementeze aceste obligații. Pentru a îndeplini această obligație, accizele trebuie să crească cu circa 8-9 euro per 1000 țigarete anual.

Mai mult ca atât, în timp ce pentru alte accize se aplică majorarea cu rata inflației de 10.5%, pentru țigări se prevede o creștere cu mult mai mică. De exemplu, pentru un pachet de țigări cu filtru la prețul de 10 lei creșterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5.2%, iar pentru un pachet cu prețul de 20 lei, doar de 2.6%. La fel și pentru țigările fără filtru la care creșterea accizelor este doar de 10%, sub inflația prognozată.

Nivelul propus de accize pentru țigări nu poate fi justificat nici prin situația din Ucraina și Romania. Principalul argument utilizat de susținătorii industriilor de tutun este sporirea contrabandei din Ucraina. La acest capitol se poate menționa următoarele:

  1. Ucraina si Romania nu fac diferență în accizarea țigaretelor cu filtru și fără filtru, adică se aplică aceleași reguli;
  2. În Ucraina, valoarea totală minimă a accizelor pentru 2016 la țigarete este de aproximativ 15.2 Euro pe 1000 de buc, în România, peste 90 Euro, în timp ce în Moldova se planifică doar 11 Euro per 1000 de țigarete cu filtru și 2.6 Euro pentru cele fără filtru.
  3.  Diferența de preț la țigări între Ucraina și Moldova sub 15% practic nu creează motivație pentru contrabandă.

Astfel, este evident că stabilirea nivelului pentru accize la țigări nu poate fi justificată prin argumente de sporire a contrabandei.  

În concluzie, putem constata că Guvernul, prin propunerile la accizele pentru țigări, de fapt:

  1. a planificat o diminuare în termeni reali a accizelor pentru țigări, astfel diminuând veniturile la buget din această sursă față de anul precedent;
  2.  nu a ținut cont de obligațiile Republicii Moldova de a atinge ținta de 90 de euro per 1000 de țigarete până în 2025;
  3. consideră în continuare că țigările fără filtru sunt mai puțin nocive decât cele cu filtru;
  4. menține în mod deliberat un nivel jos al accizelor față de Ucraina și România;
  5.  în timp ce la restul produselor accizate Guvernul urmărește cu strictețe principiul ajustării creșterii accizelor la inflație (10.5%, chiar și când nu e cazul), pentru țigări a făcut excepție.

Apare întrebarea: de ce s-a procedat în felul următor? Răspunsul este unul la suprafață, fiindcă în stabilirea accizelor la aceste produse Guvernul s-a condus de interesele industriei tutunului și nu de interesele naționale. 


Acest material a fost elaborat de Expert-Grup în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Soros-Moldova sau al partenerilor acesteia.

 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What actions are needed to support the companies during the corona crisis (choose a maximum of 3)?

×

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: