Expert-Grup te întreabă: Ce acțiuni sunt necesare pentru a susține companiile pe timp de coronacriză?

Publishing date: Monday, 07 September 2020
Authors:
Views: 255

Susținerea și promovarea producătorilor autohtoni este una dintre cele mai importante acțiuni economice care trebuie întreprinse pe timp de coronacriză, așa consideră cei mai mulți dintre vizitatorii paginii web a „Expert-Grup”, care au participat la cel mai recent sondaj lansat în cadrul campaniei „Expert-Grup te întreabă” - circa 22% dintre respondenți.

În același timp, vizitatorii paginii noastre web consideră că la fel de important în această perioadă este oferirea granturilor și subvențiilor (cca 13%), promovarea digitalizării afacerilor (13%) și acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență (cca 12%).

În total au fost 11 variante de răspuns pentru întrebarea Ce acțiuni sunt necesare pentru a susține companiile pe timp de coronacriză? Iată ce rezultate (în %)  au acumulat celelalte variante de răspuns:

Sondaj 1

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”: „Susținerea și promovarea producătorilor autohtoni este cea mai des invocată măsură de susținere a companiilor pe timpul coronacrizei în Moldova, în opinia respondenților la chestionarul online organizat de Expert-Grup. Aceast lucru confirmă faptul că societatea se așteaptă la acțiuni ferme și active anticriză din partea guvernării. În același timp, după circa jumătate de an de la declararea stării de urgență, autoritățile nu au venit cu o viziune și un plan anticriză autentic și eficient, limitându-se la acțiuni marginale, cu impact limitat și cu o anvelopă financiară de doar circa 0,5% din PIB, în timp ce țările din regiune deja implementează pachete anticriză de 3-4% din PIB. 

Expert-Grup reiterează necesitatea stringentă de adoptare a unui pachet ambițios anticriză, finanțat prin relaxarea politicii monetare, creșterea emisiunilor de valori mobiliare de stat, mobilizarea asistenței externe și emitere de Eurobond, acțiuni care să compenseze veniturile ratate de firme și populație din cauza restricțiilor, să susțină digitalizarea afacerilor, să stimuleze procesarea materiei prime locale, să promoveze tehnologizarea companiilor mici și mijlocii și să faciliteze accesul companiilor respective la furnizori și piețe de desfacere”. 

Anterior, vizitatorii site-ului nostru au răspuns la întrebarea: Cum se va schimba piața forței de muncă în Republica Moldova, în contextul COVID-19? Aici puteți vedea răspunsurile participanților la sondaj. 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What's your opinion about the measures that have been taken by Govern in order to manage the economic and social effects of COVID-19 pandemic (choose a maximum of 3)?

×

<

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: