Tinerii jurnaliști și activiștii civici învață să pună corupția „La Punct” în cadrul școlii de vară organizate de Expert-Grup

Școala de vară „Corupția «La Punct»”, 19 iunie 2018 Școala de vară „Corupția «La Punct»”, 19 iunie 2018
Publishing date: Thursday, 28 June 2018
Authors:
Views: 2770

Astăzi, 28 iunie, va începe cel de-al doilea modul al școlii de vară „Corupția «La Punct»” în care tinerii jurnaliști și activiștii civici sub mentoratul experților vor pregăti schițele preliminare ale viitoarelor articole jurnalistice pe subiecte legate de corupția în Republica Moldova. Săptămâna trecută, aceștia au participat la 5 sesiuni de trening pentru a înțelege implicațiile corupției asupra bunăstării oamenilor și a țării în care locuiesc, dar și metodologia care i-ar ajuta să documenteze mai bine legăturile și schemele de corupție în realizarea materialelor jurnalistice.

„Corupția ne face săraci, ne ține în sărăcie, ne scurtează viața și ne alungă din țară” afirmă Dumitru Budianschi, director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup și mentor în cadrul primei sesiuni a școlii de vară. Expertul mai afirmă că „de multe ori legătura dintre actele de corupţie și pierderile reale pentru fiecare dintre noi nu este evidentă, din motiv că o percepem din perspectiva experienţelor uzuale de dare de mită. Deși importante, pierderile din mită, nici pe departe, nu reprezintă adevăratul cost al corupției, estimat conform unor calcule la 8% – 13% din PIB”.

„În Republica Moldova este foarte răspândită corupția și în procesul de gestiune a întreprinderilor publice, darea în locațiune a imobilelor, privatizare, crearea parteneriatelor publice private, etc. Doar valoarea bunurilor imobile și activelor financiare înregistrate în registrul patrimoniului public constituia, potrivit bilanțului patrimoniului public la sfârșitul anului 2016, circa 80 miliarde lei, fără includerea resurselor naturale (fondul funciar, pădurile, apele, zăcămintele minerale, spațiul aerian)” susține Tatiana Savva, economist în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup. „Utilizarea acestora nu este suficient de bine monitorizată din partea societății, iar riscurile de corupție sunt greu de estimat, deoarece presupun mai multe tipuri de tranzacții cu implicarea unor cercuri restrânse de actori, de regulă, strâns afiliate partidelor politice și/sau cercurilor din domeniul structurilor de forță și justiție”.

Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup au mai discutat în cadrul școlii de vară și implicațiile corupției în sectorul bancar, dar și în achiziții publice. Ala Revenco, fondatoarea asociației „Părinți Solidari” și participantă în cadrul școlii de vară susține că s-a confruntat în activitatea sa profesională cu unul dintre cele mai rezonante cazuri prin care au fost trucate licitațiile de procurare a produselor alimentare pentru grădinițele din capitală, iar cunoștințele dobândite în cadrul școlii de vara o vor ajuta în elaborarea materialelor și investigațiilor ulterioare, axate pe schemele de corupție în achizițiile din mun. Chișinău „Școala de vara este o posibilitate de a cunoaște mecanismele și de a identifica schemele de corupție aplicate la noi în țară, este o oportunitate de a primi răspuns la întrebările ce țin de corupția din domeniul public, dar și de a avea acces la informațiile și datele statistice, deținute de experții de la „Expert-Grup”.

Pentru Felicia Crețu, reporter TV8 școala de vară s-a dovedit a fi extrem de utilă „Școala de vară Corupția «La Punct»” mi-a oferit o introducere în câteva domenii de bază, susceptibile corupției, care sunt, în același timp, bine păzite de interesul public prin termeni nedescifrabili și rapoarte kilometrice. Pentru un începător în ale jurnalismului, treningurile m-au lămurit care sunt cele mai frecvente scheme de corupție și de unde să încep căutările, atunci când am de-a face cu instituții publice netransparente".

Școala de vară „Corupția «La Punct» face parte din seria de activități din cadrul campaniei de comunicare „Află și acționează «La Punct» lansată de Expert-Grup în toamna acestui an. În cadrul acesteia au fost lansate o serie de note analitice, infografice și videografice pe subiecte de importanța majoră cum sunt achizițiile publicesistemul financiar, întreprinderile de stat și bugetul public care și-au propus să pună la punct fenomenul corupţiei sistemice din Republica Moldova prin sporirea nivelului de informare și conștientizare în rândul publicului larg privind cauzele și riscurile corupţiei.

O galerie de poze și un scurt video din cadrul sesiunilor de training pot fi accesate mai jos.

 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What actions are needed to support the companies during the corona crisis (choose a maximum of 3)?

×

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: