„Școala Mea”: Rezultate mari pot fi obținute și într-o comunitate mică. Gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pîrlița

Gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pîrlița Gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pîrlița
Publishing date: Monday, 07 May 2018
Authors:
Views: 3269

Comuna Pîrlița din raionul Ungheni are puțin peste cinci mii de locuitori. Comuna este formată din satele Pîrlița și Hristoforovca. Așa că la Pîrlița sunt două școli, un liceu și un gimnaziu. Gimnaziul „Ion Vatamanu” a fost printre cele 20 de școli participante în proiectul „Școala Mea” în anul 2015. Pe atunci avea peste 250 de elevi. Astăzi, școala numără 242 de elevi. Migrația intensă și natalitatea scăzută afectează și această școală. Totuși, mai puțin decât pe altele, crede directoarea gimnaziului Nina Burlacu. În condițiile economice și demografice actuale, m-am întrebat cum poate o astfel de școală, a cărui buget anual este de aproape trei milioane de lei pe an, să dezvolte proiecte de infrastructură și să crească calitatea actului predării. Am aflat însă că la Pîrlița se poate! Datorită voinței de a reuși și aptitudinilor obținute în proiectul „Școala Mea”, astăzi profesorii și elevii de la gimnaziul din Pîrlița se pot lăuda cu o școală modernă. Cum? Vă povestesc în continuare.

În 2013, gimnaziul din Pîrlița a decis să gestioneze propriul buget. Nina Burlacu este recunoscătoare celor care au decis că școlile trebuie să-și gestioneze banii pentru că de atunci la Gimnaziul „Ion Vatamanu” s-au schimbat multe. Proiectul „Școala Mea” a venit exact la țanc. „Pur și simplu a fost o provocare. Ne-a trezit curiozitatea. Dar oare ce vom afla noi din proiectul „Școala Mea”?”, povestește Nina Burlacu. Și a aflat că toată comunitatea trebuie să fie responsabilă de ce se întâmplă în școală. „Noi purtăm responsabilitate pentru elevi și părinți. Banii sunt banii statului, prin urmare e banul contribuabilului. Trebuie să fim transparenți în acțiunile noastre”, spune directoarea. Administrația școlii a reușit să mobilizeze toată lumea, părinți, profesori, primăria satului, Consiliul raional pentru a rezolva problemele școlii. Iar problemele cele mai urgente au fost discutate la audierea publică, un exercițiu necunoscut până atunci de comunitatea din Pîrlița, o adunare generală cu părinții, la care participă și elevii, și liderii locali, și cei regionali și la care se discută în cifre despre bani și cheltuirea lor. „Audierile publice îți ușurează munca ta de administrator al bugetului. Chiar îți vine ușor pentru că, așa cum spun eu, un cap e bun, d-apoi două, d-apoi încă 300 de oameni câți vin la o audiere cu propuneri”, e convinsă Nina Burlacu. Viorica Andriuță  pe lângă a fi secretara școlii, mai e și părinte. Și își amintește că „La audiere, sala a fost plină. Pentru prima dată, au participat și copiii la o întrunire generală cu părinții și colectivul de profesori. Au făcut și un filmuleț. Iar copiii au spus și ei ce vor. Ei au vrut wi-fi în școală”. S-ar părea că în calitate de specialistul mereu aproape de administratoarea școlii, ar trebui să știe multe lucruri legate de bani și cheltuirea lor, dar doamna Andriuță spune că abia când a trecut prin toate procesele proiectului „Școala Mea” timp de un an a înțeles în ce constă totul. „Mie, ca părinte, mi-a fost interesantă această experiență. Pentru că abia acum înțeleg procesele astea legate de buget și bani”, recunoaște mama. Iar rezultatul, neașteptat pentru mulți, a fost că și într-o comunitate mică „Oamenii se adună în jurul școlii atunci când este nevoie. Părinții sunt solidari și mereu sar în ajutor, au devenit și mai uniți de când am început să le povestim de-a fir a păr cum se cheltuiesc banii, de ce e important ca toate procesele să fie transparente. Sunt curioși să afle, de fiecare dată când vin la adunarea generală cu părinții, cum s-au cheltuit banii și pe ce urmează să se cheltuiască banii în anul următor de studii”, îmi spune în concluzie Viorica Andriuță.

Din 2015 până acum, la gimnaziul din Pîrlița s-au cumpărat computere noi pentru clasa de informatică, pentru care Consiliul Raional Ungheni a contribuit cu 40 de mii de lei, iar școala a pus restul de 60 de mii de lei. Aproape în fiecare clasă există un laptop și un televizor, s-au făcut grupuri sanitare în interiorul gimnaziului, au reușit să repare bucătăria școlii, au înnoit utilajul în cantină și toate acestea din banii proprii, cu mobilizarea partenerilor locali. Următorul obiectiv este să gazifice clădirea. Au realizat că anual, pentru încălzirea edificiului se cheltuiesc 300 de mii de lei pentru cărbuni, iar dacă ar avea gaz ar achita cu 200 de mii de lei mai puțin. A rămas doar un kilometru și gazul ar ajunge la școală. Până la iarna următoare, poate reușesc să o facă și pe aceasta.

În calitate de părinte, Angela Covalciuc este membră a Consiliului de administrație al școlii. Mi-a spus că „Totul se pune la vot. Și dacă părinții știu cât de cât cum se gestionează banul și dacă știu problemele școlii, atunci ușor se ajunge la o înțelegere”. Doamna Covalciuc povestește că la ședințele consiliului se simte ca și cum ar discuta în interiorul familiei despre de cum se vor cheltui banii. „Știți cum, ca acasă. Dacă îți dă cineva e una, dar când tu știi precis că azi fac aceea, mâine cealaltă, e mai bine. Fiecare gospodar, dacă putem spune așa ca să înțeleagă toată lumea, face ceea de ce are nevoie el în primul rând. Așa și la școală. Dacă banii sunt aici, pe loc, e mai ușor să-in împarți”.

La gimnaziul din Pîrlița am văzut o școală modestă, dar cu oameni dornici să mai facă multe încă. Am înțeles că și într-o școală mică, cu peste 200 de elevi, poți să faci lucruri frumoase, să asiguri condiții minime pentru studii de calitate, dacă știi să fii corect față de comunitatea ta, iar ei te vor răsplăti cu idei și, câteodată, chiar bani.


Materialul a fost realizat de Mihaela Gherasim în cadrul proiectului „Școala Mea - Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.

 

 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What actions are needed to support the companies during the corona crisis (choose a maximum of 3)?

×

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: