Print this page

Lecția „Școala Mea” la Liceul „Ion Pelivan” din Răzeni: Educația de calitate implică întreaga comunitate

Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, Răzeni, Ialoveni Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, Răzeni, Ialoveni
Publishing date: Tuesday, 03 April 2018
Authors:
Views: 4935

Este deja un lucru știut că școala secolului XXI reprezintă o provocare pentru echipa de profesori și administrația fiecărei instituții. Datorită globalizării și modernizării, elevii trebuie să fie pregătiți să se adapteze schimbărilor continue. Ceea ce înseamnă că și instituțiile de învățământ trebuie să fie capabile să facă față acestor schimbări. Și aici nu facem deosebire între mediul urban și cel rural. Avem nevoie de educație de calitate pe teritoriul întregii țări.

Un exemplu în acest sens poate fi Liceul „Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Acest liceu, ca și multe altele din țară, a reușit să-și schimbe viziunea în privința procesului educațional și să vină cu o variantă modernă, care implică în luarea deciziilor părinții, elevii și întreaga comunitate. Liceul a început să folosească instrumentele „Școala Mea” înainte de a aplica și a fi acceptat în proiect. Iar astăzi, datorită implicării comunității în viața școlii și explicarea necesității de a investi în viitorul elevilor, liceul de la Răzeni se poate mândri de o colaborare de succes cu administrația locală și cea regională, proiecte finalizate și altele în curs de realizare.

Directoarea instituției, Natalia Răileanu, povestește că a aflat despre „Școala Mea” aproape întâmplător și nu a stat mult pe gânduri. Deoarece era prea târziu pentru a aplica pentru acel an și prea devreme să aplice pentru anul viitor, directoarea a decis să organizeze o audiere publică din proprie inițiativă. „Mă făcuse curioasă în mod deosebit organizarea unei audieri publice. Și îmi era tare interesant să văd cum ar avea loc o astfel de activitate în școala noastră. Prin urmare, am insistat să organizăm o audiere. Am invitat și reprezentanți ai primăriei și ai Consiliului raional”, spune Natalia Răileanu. Asta se întâmpla în toamna anului 2016. La început a fost mai greu pentru că părinții, elevii și partenerii locali încă nu înțelegeau de ce directoarea le raportează atât de amănunțit cum au fost cheltuiți banii liceului în 2015 și cum are de gând să-i cheltuiască în 2016. Dar până la finalul audierii, lumea s-a mai dezghețat. „La prima audiere toți tăceau. A intervenit primarul cu niște propuneri, reprezentantul Inspectoratului Școlar Național, niște părinți care nici nu aveau copii la școală, dar care au venit la audiere”, își amintește managerul instituției. Mai mult, Natalia Răileanu spune că în acea perioadă chiar și profesorii se întrebau: „Ce vrea directoarea de la noi?”

Însă această situație nu a durat prea mult. În noiembrie 2016, Liceul „Ion Pelivan” a depus dosarul pentru a fi selectat în lista școlilor beneficiare „Școala Mea” în 2017. Și a fost acceptat. Atunci, părinții, elevii și profesorii au participat la un amplu proces de evaluare a școlii în cadrul proiectului. Fiecare a completat fișa de implicare, descriind ce e bine și ce ar vrea să se schimbe în școală, în opinia lui. Și deja la a doua audiere, în toamna anului trecut, s-a observat gradul de responsabilizare și de implicare a fiecăreia dintre părți.

Cel mai frumos rezultat al audierii publice din 2017 este proiectul de renovare și construcție a grupurilor sanitare. Ca și în cazul multor altor școli din Republica Moldova, la Răzeni elevii sunt nevoiți să meargă afară la veceu. De toalete în interiorul școlii au parte elevii claselor primare. Însă nu toți pentru că sunt puține grupuri sanitare în raport cu numărul de copii din școală. Cine reușește e norocos, cine nu, merge afară de e frig ori de plouă. La audiere, părinții, elevii și echipa de profesori au decis că această problemă este cea mai urgentă. Și deoarece la audiere au participat și reprezentații Consiliului raional Ialoveni, aceștia au decis să se implice și au oferit 250 de mii de lei pentru lucrările de reparație. Din bugetul său, liceul a planificat alte 200 de mii de lei și până la toamna viitoare, în școală ar trebui să fie 15 grupuri sanitare noi și 2 dușuri pentru sala de sport.

Astfel, audierea publică a devenit o necesitate la Răzeni. Din spusele directoarei, s-a trezit interesul nu numai al părinților, dar și a profesorilor, care vin cu idei și argumentează rostul cheltuirii banului școlii în diverse proiecte. „Eu consider că dacă ascunzi lucruri de părinți, de comunitate, atunci mai multe dubii se nasc. Și de aceea, am considerat că pentru instituția noastră audierea publică ar fi o bună experiență. Noi suntem un colectiv mare de profesori, un sat plin de părinți și la noi în școală învață copii din alte 5 localități învecinate. Probleme discutate sunt tare multe. De exemplu, părinții de la Răzeni se întreabă de ce ei achită pentru transportarea la școală a elevilor de la Horești. Și argumentul nostru este că dacă vrem ca școala să trăiască și să se dezvolte, trebuie să avem elevi. Pentru că fiecare elev aduce bani. Și dăm, de exemplu, 50 de mii de lei pentru un autobuz, dar vom câștiga 250 de mii de lei pentru că sunt 30 de copii, ceea ce înseamnă peste 300 de mii de lei. Orice bănuț cheltuit trebuie argumentat”, spune Natalia Răileanu.

O altă experiență reușită la Răzeni este activitatea Consiliului de administrație. Ați putea să spuneți că nu este decât o altă structură birocratică, o bătaie de cap. Însă prin Consiliul de administrație al liceului trece fiecare decizie importantă. Și din acest consiliu fac parte profesori, elevi, părinți, reprezentanți ai partenerilor locali. În cadrul proiectului „Școala Mea” au fost instruiți membrii acestor consilii și esența acestei structuri este de a fi implicată toată lumea în luarea deciziilor. Iar deciziile țin nu doar de buget și reparații. Așa cum mi-a povestit președintele Consiliului de administrație, profesorul de educație fizică, Artur Budac, în cadrul ședințelor se aprobă și orarul ori cursurile opționale pentru elevi. „Fiecare cetățean al localității noastre are părerea sa. Și, desigur că părerile noastre sunt diferite. De aceea, puterea de convingere e foarte importantă. Trebuie să explici lumii că necesitatea de a avea o școală performantă și modernă este supremă. Școala reprezintă nu doar viitorul nostru, dar și a localității”, este convins Artur Budac, care recunoaște că de multe ori, lucrurile se văd mult mai bine dintr-o parte. „Noi, cei din instituție, vedem lucrurile la nivelul actului predării, dar e nevoie să privim și din perspectiva altor domenii care dezvoltă școala. Și aici intervin părinții, elevii și administrația locală, fiecare cu viziunea lui. Datoria noastră este să găsim soluția cea mai bună”, spune președintele Consiliului de administrație.

Elena Rău, elevă în clasa a XI-a, este vocea elevilor școlii în Consiliu. Tocmai de aceasta, se implică și își spune părerea mereu în ședințe. „Îmi place calitatea de membru, pentru că acest Consiliu presupune discutarea unor date, cifre de care nu aveam habar înainte. De exemplu, cum se cheltuiesc banii. Și asta e bine, deoarece acum am o viziune clară în privința aceasta și acum este altfel, se ține cont de părerea elevilor”, încheie Elena. 

899 de elevi și 65 de profesori de la Liceul „Ion Pelivan” din Răzeni au înțeles într-un an de zile că educația înseamnă și participare, și responsabilitate, și implicare în planificarea și cheltuirea banilor școlii.


Materialul a fost realizat de jurnalista Mihaela Gherasim în cadrul proiectului „Școala Mea - Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.

 

FaLang translation system by Faboba