Expert-Grup va susţine primaria oraşului Călăraşi în eforturile de îmbunătăţire a dialogului cu cetăţenii pe subiectele bugetare

Print
Publishing date: Tuesday, 18 September 2018
Views: 2090

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, primăria orașului Calaraşi și organizația neguvernamentală „Vademecum” semnează astăzi, 18 septembrie, un memorandum multilateral de cooperare în cadrul proiectului Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă”, sprijinit de Ambasada Olandei. În cadrul acestui proiect cei 3 parteneri semnatari vor depune eforturi comune pentru a crea și consolida un cadru care să îmbunătățească transparența și participarea civică în cadrul procesului bugetar la nivel local.

Cu adevărat, procesul de formare şi executare a bugetului este unul destul de complicat şi dacă nu avem transparenţă suficientă, pot apărea multe probleme” a început ceremonia de deschidere Nicolae Melnic, primarul oraşul Călăraşi. „Sper ca acest proiect să fie un plus pentru echipa primăriei. Acum, peste o lună, va începe discuţia bugetului şi odată cu ea vor porni audierile publice privind formarea impozitelor pentru anul viitor, stabilirea diferitor tarife, pentru transport, pentru apă, canalizare şi eu sper să primim ajutor şi din partea Expert-Grup" şi din partea „Vademecum”, prin proiectul pe care îl iniţiem astăzi” a conchis primarul.

Dumitru Budianschi, director de program Expert-Grup şi coordonatorul acestui proiect a menţionat că încheierea acestui parteneriat va veni în sprijinul primăriei la toate etapele procesului bugetar, de la elaborare până la raportare „Obiectivul de bază al acestui proiect este să ajute autoritatea locală să-şi îmbunătăţească procedurile de transparenţă bugetară şi să susţină crearea unei coaliţii locale, astfel încât primaria să poată avea un partener şi din partea societăţii civile în procesul de dezbatere, de consultări publice pe problemele ce ţin de formarea bugetului şi cheltuielile bugetare”.

Valeriu Gorincioi, director al asociaţiei „Vademecum” a subliniat că primăria oraşului Călărași nu este la cota zero în ceea ce priveşte transparenţa decizională, cu toate acestea a reiterat necesitatea implicării cetăţenilor în procesul bugetar „La baza oricărei activităţi a primăriei stă un buget bine gândit, bine pregătit. Sigur, am fi dorit să avem un buget mai mare. Am fi dorit să avem mai mulţi bani, dar acest lucru în condiţiile economice pe care le avem nu este posibil. De aceea, e bine ca acei bani care sunt, să fie gestionaţi nu numai ţinând cont de opinia unor specialişti din primarie, dar şi implicând cetăţenii oraşului în procesul de luare a deciziilor, fiindcă implicarea cetăţenilor şi, mai ales, alfabetizarea lor în ceea ce priveşte procesul de luare a deciziilor la nivel de buget, face ca cetăţenii oraşului sa aibă o altă opinie asupra a ceea ce se face în oraş”.

După semnarea memorandumului, echipa proiectului urmează să stabilească nivelul actual de transparenţa bugetară şi să consolideze coaliţia care va sprijini partenerul local în efortul de a îmbunătăţi transparenţa bugetară din primăria Călăraşi.


Evenimentul de semnare a fost organizat în cadrul proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă”, care este implementat de „Expert-Grup”, cu susţinerea Ambasadei Olandei la București, în cadrul programului MATRA.

 

 

 

 

 

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: