Parteneriate locale pentru sporirea transparenței bugetare: Expert-Grup lansează un proiect prin care va susține autoritățile publice locale în transparentizarea proceselor bugetare

Print
Nicolae Hristov, director executiv, LDA Moldova, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia și Dumitru Budianschi, director de program, Expert-Grup Nicolae Hristov, director executiv, LDA Moldova, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia și Dumitru Budianschi, director de program, Expert-Grup
Publishing date: Thursday, 30 August 2018
Views: 3105

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, primăria orașului Cimişlia și organizația neguvernamentală LDA Moldova semnează astăzi, 30 august, un memorandum multilateral de cooperare în cadrul proiectului Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă”, sprijinit de Ambasada Olandei. În cadrul acestui proiect cele două organizații neguvernamentale, alături de autoritatea publică locală vor depune eforturi comune pentru a crea și consolida un cadru care să îmbunătățească transparența și participarea civică în cadrul procesului bugetar la nivel local.

În discursul de început, Dumitru Budianschi, coordonator al acestui proiect a mulțumit autorității pentru deschidere menționând că „mă bucură că avem autorități care doresc să fie transparente. Mă bucură această atitudine proactivă orientată spre îmbunătățirea procesului de interacțiune cu cetățenii, în special, pe subiectele de buget și de cheltuieli. În cadrul acestui parteneriat, Expert-Grup va veni cu toată expertiza pe care o deține, nu doar pentru a prezenta cetățenilor cum se cheltuie banii, ci pentru a-i consulta, astfel încât alocarea banilor să fie cât mai aproape de necesitățile lor. Ne angajăm să susținem primăria prin proceduri și abordari inovative, care vor îmbunătăți comunicarea dintre cetățeni și autoritate la toate etapele procesului bugetar de la elaborare, pâna la raportare”.

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia a declarat în cadrul evenimentul de semnare că „de când sunt primar am susținut transparența în folosirea banilor publici și am avut un motiv obiectiv de a susține aceste procese”„în intenția de a fi transparent, uneori am exagerat, am birocratizat primăria și fac tot posibilul ca procesul bugetar să fie transparent, publicăm toate calculele care țin de buget, chiar și cele care nu sunt obligatorii”. Primarul a mai adăugat că „semnarea acestui memorandum va sprijini continuarea procesului de eficientizare a folosirii banilor publici, crearea unei imagini a orașului Cimișlia de oraș în care totul este transparent, în care oamenii pot controla, verifica și influența procesul bugetar”. Un factor important pe care îl urmăresc autoritățile locale în cadrul acestui parteneriat este și factorul psihologic, „în situația în care este atâta corupție, iar populația deja percepe totul ca fiind corupt, îmi doresc să susțin optimismul și speranța că lucrurile pot fi schimbate spre bine și că, cel puțin, în orașul nostru acest lucru este posibil” a conchis primarul.

Nicolae Hristov, director executiv LDA Moldova și partener local în cadrul acestui parteneriat a menționat că această inițiativă este una oportună. „Transparența bugetară și activitățile conexe vor asigura și educația cetățenilor de a participa mai activ, de a se implica și informa obiectiv referitor la formarea și  cheltuirea banilor publici, ceea ce va asigura nemijlocit democrația locală – principiul care reprezintă pilonul de bază al organizației noastre, cel de a promova democrația locală”.

Un reportaj semnat Media TV Cimișlia din cadrul evenimentului poate fi urmărit mai jos.


Evenimentul  a fost organizat în cadrul proiectului „Bugete transparente și cetățeni activi pentru o dezvoltare durabilă”, implementat de „Expert-Grup”, cu susţinerea Ambasadei Olandei la București, în cadrul programului MATRA.

 

 

 

 

 

 

 

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: