Cum acordăm drepturi depline de proprietate cetățenilor și autorităților publice locale care au investit în rețelele de distribuție a gazelor naturale?

Print
Viorel Furdui, Denis Cenușă și Sergiu Gaibu Viorel Furdui, Denis Cenușă și Sergiu Gaibu
Publishing date: Friday, 16 June 2017
Views: 5069

Centrul Analitic Independent Expert-Grup readuce pe agenda de discuție publică, astăzi, 16 iunie, în cadrul unei conferințe de presă problema nerezolvată a gazoductelor constituite în cadrul așa-numitului „program național de gazificare” (PNG). Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea foii de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii PNG, și beneficierea deplină de pe urma calității de investitor.

Experții bat alarma că documentele de program aprobate în 2001-2002 de către Guvern pe subiectul extinderii rețelelor de distribuție și care au avut drept scop creșterea acoperirii localităților cu acces la gaze naturale, nu au oferit claritate în privința surselor din care se preconizează a fi finanțate respectivele investiții, incluzând formulări vagi și imprecise. În cadrul programului a fost prevăzut un capitol separat privind sursele de investiției, dar nu a fost prevăzute mecanismele de înregistrare și statutul investitorilor privați, în special al cetățenilor, dar și al APL-urilor.

Cu deficiențe la faza de adoptare, acest grandios proiect care a triplat lungimea rețelelor de distribuție de gaze, a generat un șir de probleme, nerezolvate până în prezent și anume:

  • Lipsa unui statut de proprietate definit a infrastructurii construite prin contribuțiile cetățenilor generează riscul ca „gazoductele fără stăpân” să fie revendicate de părți terțe;
  • Inechitățile tarifare față de asociațiile sau grupuri de consumatori care și-au revendicat proprietatea asupra gazoductelor, sunt obligați să achite același preț ca și ceilalți consumatori, fără a fi compensați pentru investiția efectuată;
  • Cheltuielile investiționale (reparații capitale) ale gazoductelor construite de cetățeni și APL nu sunt incluse în tarif și nu se acumulează în acest scop fondurile necesare.

Infograficul lansat de către experți pe același subiect, relevă faptul că la începutul anului 2017, circa 14.3 mii de km de rețea – 2/3 din total nu sunt integrate în circuitul economic, dintre care aproximativ 1.250 km de gazoducte de distribuție sunt fără de stăpân.

Chiar dacă au existat acte normative care să reglementeze unele situațiile problematice apărute în implementarea PNG, acestea nu au oferit o soluție holistică care să abordeze întreg spectrul de probleme. În acest context, experții reiterează necesitatea adoptării de către autoritățile publice centrale a implementării foii de parcurs, care va aduce o serie de beneficii printre care și: oferirea unui cadru legal de împroprietărire a contribuitorilor la finanțarea rețelelor de distribuție, asigurarea unei pârghii de influență asupra distribuitorului de gaze naturale, repunerea rețelelor de distribuție construite în cadrul PNG în circuitul economic firesc și crearea unui nou emitent important pe piața de capital.

Vezi înregistrarea video aici.

Vezi infograficul Citește nota de poziție 

 

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: