Expert-Grup propune o reformă a pieței valorilor mobiliare de stat care ar reduce costurile deservirii datoriei de stat și ar mobiliza resurse pentru proiecte infrastructurale

Print
Publishing date: Tuesday, 13 June 2017
Views: 4794

Dezvoltarea economică a oricărei țări depinde în mod direct de existența unui sistem financiar bine organizat care permite o alocare eficientă a resurselor între cei care economisesc și cei care investesc. În prezent, în economia națională nu există un concurent comparabil cu băncile comerciale capabil să preia funcții importante necesare pentru asigurarea circulației capitalului în economie. Băncile domină în proporție de 78% din piața titlurilor emise de către Ministerul Finanțelor și înregistrează profituri de aproximativ 200 de ori mai mari decât toți participanții pieței de capital luați împreună. Totodată, Guvernul a pierdut cel puțin 600 mil. MDL pe parcursul anilor 2015-2016 din considerentul ineficienței pieței VMS. În aceste condiții, accesul sectorului real la capital, dar și finanțarea datoriei publice sunt afectate de crizele și fluctuațiile la care este supus sectorul bancar.

Scadența scurtă a VMS-urilor aflate în circulație și cadrul actual regulator din Moldova, care favorizează sectorul bancar față de alți participanți pe piață, generează impedimente în calea implementării proiectelor investiționale, restricționând accesul investitorilor privați în acest sector. Alte constrângeri care inhibă dezvoltarea mecanismului de intermediere pe baza VMS sunt acordarea dreptului de a participa la piața primară exclusiv băncilor, lipsa infrastructurii pentru tranzacționare a VMS pe piața secundară, baza îngustă de investitori instituționali pe piața locală, accesul anevoios al investitorilor la VMS, dar și nivelul scăzut de educație financiară a populației.

În acest sens, Expert-Grup vine, în cadrul unui eveniment public cu un concept de dezvoltare a pieței de capital a Republicii Moldova conform celor mai bune practici și concepte ce funcționează la nivel internațional. Condițiile necesare pentru crearea unei piețe de capital moderne, potrivit experților, ține de 4 elemente de bază. Acestea sunt: accesul liber, cuprinzător și direct al investitorilor profesioniști și neprofesioniști la piața titlurilor emise de autoritățile publice, existența unei piețe unitare care să asigure circulația neîngrădită a valorilor mobiliare între participanții pieței, posibilitatea tranzacționării imediate pe piața secundară a titlurilor procurate pe piața primară, dar și echitatea poverii fiscale, fără a favoriza sau crea avantaje concurențiale ale unor piețe față de altele, ale intermediari sau categorii de agenți economici față de alții.

În vederea eliminării principalelor constrângeri în calea accesului la VMS, experții recomandă stabilirea obiectivului de a dezvolta piața VMS, drept prioritate de bază în cadrul Strategiei naționale de dezvoltare a pieței financiare, extinderea categoriilor de investitori pentru a intensifica concurența pe piața VMS, revizuirea cadrului normativ fiscal și eliminarea oricăror prevederi preferențiale între diferite forme de plasare investițională a mijloacelor bănești, adoptarea unor soluțiile tehnologice moderne de tranzacționare, calibrarea instrumentului Certificate al Băncii Naționale, dar și sporirea nivelului de educație financiară a populației.

Citește publicația 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: