Cele mai importante probleme ale achizițiilor publice la capitolul drumuri în municipiul Chișinău

Print
Publishing date: Thursday, 15 December 2016
Views: 4781

Printre cele mai importante probleme identificate în achizițiile publice din mun. Chișinău, la capitolul drumuri se numără capacitatea instituțională redusă a structurilor autorităților publice locale din mun Chișinău, problemele de integritate a funcționarilor și oficialilor, baza normativă tehnică slab dezvoltată, supervizarea insuficientă din partea Consiliului Municipal Chișinău, dar și existența unui mediu general în care o perioadă lungă de timp lupta cu corupția nu a dat rezultate. Aceasta este concluzia pusă în lumină de către Expert – Grup, în infograficul „Probleme de achiziții publice pentru drumurile din mun. Chișinău”, elaborat ca urmare a monitorizării a 7 proiecte de infrastructură rutieră din mun. Chișinău.

Autorii menționează că aceste probleme generează în lanț o serie de deficiențe interconectate, care duc spre eficiența joasă a utilizării banilor publici, deficiențe semnalizate în calitatea lucrărilor, dar și întârzierea finalizării lucrărilor. Din Infografic se poate vedea că îmbunătățirea situației în achizițiile din acest domeniu este în cea mai mare parte în mâinile și sub controlul autorităților municipale, iar factorii controlați de autoritățile centrale sunt secundari.

Capacitatea instituțională joasă a organelor CMC, Primăriei și DGTPCC constituie una din cele mai importante constrângeri în sporirea eficienții achizițiilor publice în acest domeniu. Aceasta contribuie în cea mai mare parte la crearea a 4 grupe mari de probleme: (i) ce țin de planificarea pe termen mediu și lung, (ii) calitatea proiectelor tehnice, (iii) formarea și activitatea grupurilor de lucru pentru efectuarea achizițiilor, și (iv) organizarea lucrărilor de construcții.

De asemenea, problemele de integritate a funcționarilor și oficialilor, dar și lipsa progreselor în lupta cu corupția sporește mult riscurile de corupție în achizițiile publice privind atribuirea și implementarea contractelor. În același timp, lipsa unui regulament prin care Consiliul Municipal ar reglementa procesul de achiziții, creează un cadru de supervizare insuficient din partea Consiliului Municipal Chișinău, dar și carențe de coordonare intersectorială pe termen lung.

De cealaltă parte, utilizatorii drumurilor, în ultimul sondaj realizat în rândul taximetriștilor, se arată nemulțumiți atât de modul de organizare a lucrărilor de reparație a drumurilor din ultimii 5 ani, cât și de străzile prioritare care ar trebui reparate.  


disclaimer

Acest proiect este finanțat de Policy Association for an Open Society (PASOS), din Republica Cehă, sub-grant oferit în cadrul proiectului “Partners in Empowerment” (ENPI/2014/354-731), finanțat de Comisia Europeană prin programul  Neighbourhood Civil Society Facility (European Neighbourhood and Partnership Instrument) Regional actions.

 

 

 

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Expert-Grup is asking you: What's your opinion about the measures that have been taken by Govern in order to manage the economic and social effects of COVID-19 pandemic (choose a maximum of 3)?

×

<

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: