Un drum de acces în mun. Chișinău – construit în condiții suspecte de aranjare a licitației

Print
Colaj foto: Primăria mun Chișinău & Point Maps Colaj foto: Primăria mun Chișinău & Point Maps
Publishing date: Thursday, 12 May 2016
Views: 7034

Chișinău // Construcția drumului de acces spre localitatea Humuleşti din municipiul Chişinău s-a desfășurat cu multe nereguli, atât la etapa tenderului, cât și în procesul de efectuare a lucrărilor. În plus, specialiștii de la Expert-Grup, care au analizat documentele cu privire la achiziția publică, au constatat existența unor riscuri majore de aranjare a licitației.

Experții au constatat că procesul de identificare a priorităților de lucrări capitale în municipiul Chișinău nu este transparent, în condițiile în care nu există un program bine stabilit care să identifice căile de comunicații prioritare pentru construcție și reconstrucție capitală. Prin urmare, nu este clar în baza căror necesități s-a luat decizia de construcție a traseului spre s. Humulești, o localitate cu puțin peste 200 locuitori, în timp ce există multe alte drumuri proaste în municipiu cu trafic foarte intens.

În procesul de desfășurare a achiziției au fost depistate câteva abateri procedurale. Nu a fost publicat planul de achiziții, iar sumele estimative pentru construcția drumului spre s. Humulești din plan erau de trei ori mai mari decât în anunțul de intenție publicat de autoritatea contractantă. De asemenea, nu a fost publicat și anunțul de atribuire a contractului, ceea ce încalcă legislația în vigoare.

La etapa de atribuire a contractului pentru acest traseu, au fost depistate un set de nereguli, ce relevă despre o posibilă licitație cu înțelegere secretă. Astfel, din cele trei companii care au depus dosarul pentru licitație, două au fost descalificate - ”Lincons” SRL și  S.A. ”Edilitate”, iar compania rămasă în concurs -  ICS ”Utiltrans Construct”, a câștigat tenderul deși a oferit cel mai mare preț de ofertă și nu a prezentat întreg setul de documente necesare.

Compania care a oferit cel mai mic preț - ”Lincons” SRL, a fost eliminată din concurs pe motiv că nu a corespuns cerințelor de calificare, și anume privind lipsa unor contracte cu valoare similară sau mai mare în ultimii trei ani. Totuși, Direcția generală transport public căi de comunicații (DGTPCC), instituția care a administrat licitația, trebuia să solicite de la companie informație despre efectuarea unor lucrări de o capacitate similară.

IMG 8359
Conferința de presă de lansare a monitorizării. De la stânga: Iurie Morcotîlo, Andrei Ababii, Tatiana Savva

Un alt aspect important care indică o înțelegere secretă este faptul că oferta comercială a companiei câștigătoare, în valoare de 23.930.000 lei, coincide practic cu suma estimativă din planul de achiziții pentru această lucrare - 23.930.000,21 lei, deci o diferență de doar 21 bani. „Din punct de vedere, statistic probabilitatea unei astfel de coincidențe este extrem de mică”, a declarat Iurie Morcotîlo, unul din membrii echipei de monitorizare. „Însăși reputația dubioasă a companiei care a câștigat licitația ridică multe semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii respective. Și anume, semnele de întrebare asupra reputației țin de cei doi fondatorii acestei companii, ambii fiind implicați în trecut în tranzacții și activități dubioase”, a conchis domnul Morcotîlo.

Ca alt factor de risc în achiziția dată poate fi indicat și ajustarea ulterioară a contractului de bază. Valoarea contractului respectiv a fost majorată prin două modificări până la suma de 29,3 milioane lei, sau cu 22% mai mult decât suma inițială. De asemenea, perioada de construcție a acestui drum a fost extins de la 9 luni la 2,5 ani, până la finele anului 2016.


disclaimer

Monitorizare a fost efectuată în cadrul proiectului “Transformăm Chișinăul într-un loc mai bun de trai” finanțat de Policy Association for an Open Society (PASOS), susţinut de Comisia Europeană prin programul Neighbourhood Civil Society Facility (European Neighbourhood and Partnership Instrument) Regional actions.  În următoarea periaodă, Centrul Analitic Independent Expert-Grup va publica regulat rezultatele monitorizării procesului de reparație construcție a mai multor trasee din municipiul Chișinău, printre care Bd. Ștefan cel Mare, str. Alecu Russo, bd. Negruzzi și altele.

Actualizat: Semnalează aici drumurile cu probleme din mun. Chișinău

Print

Access the monitoring application

app6
apl1 en
aplicat6en
app7
apl2 en
aplicat71en
app8
apl3 en
aplicat8en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: