Expert-Grup a publicat ratingul transparenței și calității acționarilor băncilor din Moldova

Print
© www.freepik.com © www.freepik.com
Publishing date: Thursday, 25 February 2016
Views: 8098

CHIȘINĂU // Expert-Grup a publicat ratingul transparenței și calității acționarilor băncilor comerciale din Republica Moldova. Conform analizei efectuate asupra informațiilor disponibile pe paginile web ale băncilor comerciale, precum și a altor informații publice, topul pozițiilor în clasamentul transparenței și calității acționariatelor bancare este ocupat de către: B.C. „Mobiasbanca - Groupe Societe Generale” S.A., B.C. „ProCredit Bank” S.A., BCR Chisinau S.A., B.C. „FinComBank” și B.C. „Eximbank - Gruppo Veneto Banca” S.A. S.A.

Ratingul transparenței și calității acționarilor din sectorul bancar al Republicii Moldova, conform situației de la 21 martie 2016:

tabel

Sursa: Calculele autorilor în baza informațiilor disponibile pe paginile web ale băncilor comerciale
* Situația la B.C. „Moldova - Agroindbank” S.A. este neclară în contextul blocării de către BNM a unui grup de acționari ce reprezintă o pondere de 39,58%


Dumitru Pintea, economist în cadrul Expert-Grup și autor al analizei, a declarat: „Una din principalele vulnerabilități ale multor bănci moldovenești ține de transparența și calitatea scăzută a acționarilor. De multe ori, aceasta problemă a subminat guvernanța corporativă ale instituțiilor bancare, fapt ce s-a soldat cu acumularea de active toxice în sistem și chiar falimentarea a trei bănci importante (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Prin urmare, în vederea soluționării crizei bancare actuale din Republica Moldova, este absolut necesară sporirea transparenței și calității acționarilor bancari. În acest sens, sunt necesare acțiuni atât din partea BNM, pe care Expert-Grup le-a expus în Planul de acțiuni pentru asanarea sectorului bancar pentru 2016-2017, cât și din partea băncilor comerciale”, a conchis Dumitru Pintea.

Ținem să menționăm că ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma a doi indicatori de percepție: (i) transparența; și (ii) puterea financiară.

Mai multe detalii privind metodologia de calcul le găsiți aici.

 

Descarcă publicația

 

Notă: La 21 martie 2016, Raportul a fost publicat într-o versiune modificată, după discuții purtate cu mai multe bănci comerciale, care au prezentat argumente pentru ajustarea metodologiei.

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: