Doar o treime din bibliotecile din Moldova dețin conexiune la Internet (infografic)

Print
Foto: Adevărul Moldova Foto: Adevărul Moldova
Publishing date: Friday, 22 May 2015
Views: 6025

CHIȘINĂU // În ultimii ani, au fost modernizate 400 de biblioteci din țară, prin investiții în internet gratuit, resurse digitale, servicii pentru cetățeni și colecții de cărți actualizate, toate pentru a le transforma în adevărate spații comunitare vibrante și primitoare, arată un nou infografic publicat pe Budgetstories. Totuși, mai sunt încă 1000 de biblioteci care au nevoie de o viață nouă.

În prezent, pentru toate bibliotecile din țară este alocată o sumă de doar circa 15 milioane de lei. În aceste condiții, o bibliotecă dispune de o sumă anuală de până la 7.000 lei pentru achiziții de carte și publicații.

Bibliotecile din țară dispuneau de 16,8 milioane de cărți în 2014, din care 8 milioane în limba română. În același timp, în ultimul an au fost achiziționate peste 268 mii de cărți, în scădere drastică față de 2013 și 2012, când au fost cumpărate mai mult de 350 mii.

Probabil cel mai izbitor lucru este faptul că rata de înnoire a colecției de cărți în bibliotecile din Moldova este de (!) 63 de ani, în condițiile în care norma la nivel internațional este de doar 7-10 ani. Mai multe decât atât, sursele prioritare ale fondului de carte rămân donațiile.

La nivel de dotare, doar 40% din cele 1359 de biblioteci din țară dețin calculatoare și mai puține decât atât, 467 la număr, au conexiune la internet. În plus, doar 72 de biblioteci au o pagină web sau blog.

Infograficul a fost elaborat cu suportul Fundației Soros-Moldova în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”.

 

Vezi infograficul

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: