Drumuri și căi ferate mai bune datorită Acordului de Asociere

Print
Publishing date: Thursday, 30 April 2015
Views: 6469

Un nou infografic și o notă analitică lansată de Budgetstories.md desfășoară beneficiile Acordului de Asociere pentru transporturile din Moldova.

În prezent, există 3.336 km de drumuri naționale, din care 41% sunt în stare bună, 38% - stare mediocră, iar 21% - rea și foarte rea. În același timp, transportul feroviar din Moldova este administrat de un singur operator – ÎS Calea Ferată din Moldova, care nu este capabil să menţină o stare tehnică bună a infrastructurii feroviare şi să organizeze o logistică eficientă a transportului de mărfuri şi pasageri. Viteza mică de circulaţie a trenurilor şi majorarea continuă a tarifelor la transportul de mărfuri din cauza subenţiilor încrucişate a condus la reducerea în volum absolut a traficului feroviar de mărfuri şi pasageri, precum şi la diminuarea continuă a cotei de piaţă.

Așadar, Acordul de Asociere prevede reabilitarea a 1.974 km de rețele strategice de drumuri și a peste  1.000 km de legături feroviare, pentru a fluidiza traficul internațional. Primii pași în cadrul Acordului au fost deja făcuți – au fost alocați 36.3 milioane euro din partea BERD pentru reparația drumului Bălți – Sărăteni, iar în decursul anului se planifică investiții în valoare de 287 mil. Euro pentru reabilitarea și construcţia a 16 segmente de drumuri naționale cu o lungime de 330 km, dar și 105 milioane euro din partea BERD și BEI pentru reabilitarea trei porțiuni de cale ferată de importanță majoră, bani care vor merge și la procurarea a opt locomotive.

În rezultat, se vor crea condiții mai sigure pentru transportul de mărfuri periculoase și se vor introduce tahografe la bordul vehiculelor, dar și dispozitive de limitare a vitezei (100 km/h pentru microbuze cu mai multe de 8 locuri și 90 km/h pentru camioane cu masa maximă de peste 12 tone). În plus, timpul maxim de șofat va fi limitat, pentru a spori siguranța tuturor participanților la trafic. De asemenea, începând cu 2017, vehiculele vor fi exploatate doar după omologarea conform cerințelor tehnice UE, iar taxele de utilizare a drumurilor pentru camioane cu masă mai mare de 12 tone vor fi majorate.

Transportul feroviar se va reforma prin separarea serviciilor de transport a călătorilor de serviciile de transport-marfă, dar și prin instituirea unei Autorității de Siguranță și Supraveghere, care va autoriza operatorii și gestionarii de infrastructură. În plus, pasagerii își vor putea cumpăra bilete online, iar protecția consumatorilor va fi îmbunătățită. Călătorii vor beneficia de compensații în caz de întârzieri – returnarea a 50% din prețul biletului sau hrană gratuită pentru o întârziere mai mare de 60 minute, sau cazare și transport gratuit dacă este necesară șederea peste noapte.

 

Vezi nota analitică Vezi infograficul

 

Acest produs analitic a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din infografic aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Print

Access the monitoring application

app61
apl1 en
aplicat6en
aplicat611en
app7
apl2 en
rap eu en
app8
apl3 en
aplicat81en

Projects

scoala en

lapunct en

budget en

You use the ADS Blocker component.
We do not use advertising elements, we only present our own products or donors that promote some projects. Some features may be blocked, please disable the ADS Blocker component.
Thanks for understanding!

Resetează

Cursor:

Contrast:

Dimensiune Font:

Alb/Negru:

Referințe:

Imagine: